Aberāciju mērījumi ar Frenela zonu mikroplašu matricu - Bērziņš, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis ir izanalizēt Freneļa zonu mikroplašu matricu efektivitāti un precizitāti, lai salīdzinātu to ar Šaka-Hartmana mikrolēcu matricām aberāciju mērīšanas nolūkos. Šis darbs ietver literatūras pārskatu un izskaidrojumus par Freneļa zonu mikroplašu darbības principiem, viļņu frontes aberācijām un Zernike polinomu pielietošanu. Eksperimentālā nodaļa apraksta Freneļa zonu mikroplašu matricu izveidi, eksperimentālo pielietojumu un datu apstrādi, izmantojot programmu, kas izveidota Matlab. Rezultāti rāda, ka Freneļa zonu mikroplašu matricas var nodrošināt pietiekamu precizitāti sfērisko aberāciju mērīšanā, un aberāciju mērīšanai līdz 4. kārtai. Secinājumi apraksta Freneļa zonu matricas ekonomiski ir izdevīgākas, aberāciju mērīšanas nolūkos, tomēr Šaka – Hartmana mikrolēcu matricas nodrošina augstāku precizitāti.

The purpose of the study is to analyze the efficacy and accuracy of Fresnel area microplate matrices to compare it with Shack - Hartmann microlens matrices for measuring aberrations. This work includes a literature review and explanations on the principles of microplate operation in the Fresnel zones, wavefront aberrations and the use of Zernike polynomials. The experimental chapter describes the creation of Fresnel area microplate matrices, experimental applications, and data processing using the program created by MATLAB. The results show that Fresnel zone microplate matrices can provide sufficient accuracy for measuring spherical aberrations and for measuring aberrations up to 4.th order. The conclusions describe Fresnel area matrices are cost-effective, for the purpose of measuring aberrations, however, Shack-Hartmann microlens matrices provide higher accuracy.
Measurements of Aberrations Using a Matrix of Fresnel Zone Microplates
Keywords: Optometrija; Freneļa zonu mikroplašu matrica; Šaka – Hartmana mikrolēcu matrica; Zernike polinomi; Aberācijas