Stresa pārvarēšanas stratēģijas saistībā ar veselības uzvedību studentiem - Dalbiņa, Una (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, kādas ir saistības starp stresa pārvarēšanas stratēģijām un veselības uzvedību studentiem. Datu ievākšanai tika izmantotas 3 aptaujas: Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja (The Coping Orientation of Problem Experience /COPE/ Inventory, Carver, Scheier, & Weintraub, 1989, Petrovas, 2009, un Knipšes, 2010 adaptācijā latviešu valodā); Veselības pašnovērtējuma aptauja (Picalcelma,2011) un Multidimensionālā veselības uzvedības aptauja (Multidimensional Health Behaviors Questionnaire, Burgan, 2011, adaptējusi Annija Mitrevica, 2016). Pētījumā piedalījās 81 respondents (63 sievietes un 18 vīrieši) vecumā no 18 līdz 49 gadiem (M=25,26; SD=6,25). Pētījuma rezultāti uzrāda, ka pastāv saistības starp uz emocijām orientētām stratēģijām ar veselīga uztura paradumiem, veselības uzturēšanas paradumiem un ar medikamentu un alkohola (ne) lietošanas paradumiem. Pastāv arī pozitīvas saistības starp uz problēmu orientētām stratēģijām un medikamentu un alkohola (ne) lietošanas paradumiem. Izvairīšanās stratēģijas negatīvi korelē ar medikamentu un alkohola (ne) lietošanas paradumiem.

The purpose of research was to find out what are connections between coping strategies and health behaviors in students group. 3 scales were used to collect data: The Coping Orientation of Problem Experience / COPE/ Inventory (Carver, Scheier, & Weintraub, 1989, scale adapted in Latvia by Petrova in 2009 and Knipše in 2010); Health self-assessment questionnaire (made by Picalcelma in 2011) and Multidimensional Health Behaviors Questionnaire (Burgan, 2011, scale adapted in Latvia by Annija Mitrevica in 2016). 81 respondents (63 female and 18 male) between age of 18 and 49 (M = 25.26; SD = 6.25) completed the inventories. The results of the research show that there are significant correlations between emotionally oriented strategies and nutrition behaviors, maintenance behaviors and drug - related behaviors. The is also a positive correlation between problem oriented strategies and drug – related behaviors. Avoiding strategies negatively correlate with drug – related behaviors.
A Conjunction Of Stress Coping Strategies and Student’s Health Behavior
Keywords: Psiholoģija; Stresa pārvarēšanas stratēģijas; Veselība; Pašnovērtētā veselība; Veselības uzvedība