Jauniešu marginālās kustības Zviedrijā un Norvēģijā 21. gadsimta sākumā - Fedosova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2014)
Dotais maģistra darbs ir veltīts Marģinalizēto Jauniešu Gruppu Zviedrijā un Norvēģijā 21.Gadsimta Sākumā tēmai . Pētījuma mērķis ir, pamatojoties uz pieejamo teorētisko literatūru, izveidot adekvātu saprasšanas modeli par to kas ir marginalizācija un sociālā eksklūzija,ka arī kādu faktoru dēļ un saskaņā ar kādiem principiem tie darbojas; un vēlāk piemērot izstrādāto modeli ananlizējot faktisko parādību ietekmi uz trim jauniešu gruppām - jauniešiem ar imigrantu izcelsmi, jaunatni, kas praktizē islāmu (jauniem musulmaņiem), un jauniešiem ar veselības traucējumiem - divās Skandināvu valstīs, Zviedrijā un Norvēģijā. Šajā darbā tiek pielietotas divas pētījumu metodes - literatūras pārskats, laikas ļauj nodrošināt teorētisko pamatu turpmākai analīzei, un empīriskiem pētījumiem, kas sastāv no skaitlisko datu vākšanas un apkopošanas un kvalitatīvās pieejamo marginalizācijas piemēru analīzes, kā arī salīdzinošās rezultātu analīzes abām valstīm. Rezultātā, pētījuma galvenais secinājums ir tas, ka, neskatoties uz lielo augsto vispārējo valsts labklājības līmeni un oficiālo politiku, kas ir balstīta uz vienlīdzības un nediskriminācijas principiem, minēto jauniešu grupu pārstāvji abās valstīs, ir saskārušies ar sociālās eksklūzijas izpausmēm. Atslēgas vārdi: marginalizācija, sociālā eksklūzija, multikulturālisms, vienlīdzība, diskriminācija, imigrācija, etniskā piederība, religija, musulmaņi, invalīdi, veselības trūkumi, sabiedrība, vairākums, norma.

The given master thesis is dedicated to the topic of Marginalized Youth Groups in Sweden and Norway in the Beginning of the 21st Century. The purpose of the research is to construct a comprehensible model of understanding what the phenomena of marginalization and social exclusion are, due to which factors and according to which principles they function on the basis of available theoretical literature; and to later apply the constructed model for ananlysing the actual effects of the phenomena in two Scandinavian countries,Sweden and Norway, on three youth groups – youth with immigrant background, youth practicing Islam (young Muslims) and young people with health impairments. Within the given paper two research methods are applied – literature review, in order to provide a theoretical basis for further analysis, and empirical research, which consists of collecting and compiling sets of quantitative data and qualitative analysis of available examples of marginalization, as well as comparative analysis of the results for both countries. As an outcome of the research the main conclusion that, despite high general level of state welfare and official policies based on equality and non-discrimination principles, the representatives of the outlined youth groups in both countries have faced the challenges of social exclusion. Key words: marginalization, social exclusion, multiculturalism, equality, discrimination, immigrantion, ethnicity, religion, Muslim, disabled, health impairments, society, majority, norm.
Marginalized Youth Groups in Norway and Sweden in the Beginning of 21st Century
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas