Ķīniešu kaligrāfijas vēsture, ētika un estētika un kaligrāfa Van Sjidži daiļrade - Stepanko, Marika (Latvijas Universitāte, 2018)
Ķīniešu kaligrāfijas vēsture, ētika un estētika Van Sjidži daiļradē” – ir darbs, kas veltīts ķiniešu kaligrāfijas pētījumam. Kaligrāfija, kā Āzijas reģionā joprojām izplatītā meistarība, demonstrē Ķīnas tautas vecās tradīcijas kanonus, kā arī filozofijas pamatprincipus, daoistu mācības idejas. Tiek izpētīta kaligrāfijas vēsture, attīstības posmi, stili un nozīmīgākā pārstāvja, Van Sjidži, daiļrade. Mākslinieka vēsturiskais ceļš un filozofiskie uzskati paredz kaligrāfijas praksi, kā iedvesmas un pašizpausmes pamatveidu. Darbā tiek secināts, ka Van Sjidži kaligrāfiskā meistarība izpaudās ar emocijām, jūtām, prāta un ķermeņa harmoniju.Kaligrāfijas prasme ietver sevī ne tikai tehnisko un estētisko aspektu, bet arī mākslinieka individualitāti, meistarību, enerģijas plūdumu un iekšējo spēku. Darbs sastāv no četrām daļām, kurās aprakstīti kaligrāfijas attīstīšanās posmi, stilu pārmaiņas, pielietošanas metodes dažādos vēsturiskajos apstākļos. Aprakstīta kaligrāfijas saistība ar daoistu filozofiju caur mākslu-starpnieku – ainavas glezniecību. Tušas un otiņas, kā arī vienādu pamatprincipu pielietošana tuvina ainavas glezniecības un kaligrāfijas mākslu identitātes un ļauj autoram izmantot ainavu glezniecības amatniecību, lai ieviestu skaidrību par otiņas mākslu daoistu filozofijā. Darbā minēti vairāki kaligrāfijas stili – džuaņšu, lišu, caošu, sjiņšu un kaišu stili, kā arī to pielietošanas īpašības. Ceturtā nodaļaapraksta Van Sjidži personību, kā daoistu, viņa dzīves veidu un kaligrāfijas apmācības posmus, kā arī to, kādu veltījumu ķiniešu kaligrāfijā Van Sjidži izdevās atstāt kā māksliniekam ar savdabīgu uzskatu par kaligrāfijas pielietošanu, apvienojot to ar daoistu filozofiju.

The Bachelor Thesis „The History, Ethics and Aesthetics of Chinese Calligraphy in Wang Xizhi Oeuvre” – is devoted to the research of Chinese calligraphy. Calligraphy, as the continental mastery of Asian region, demonstrates canons of Chinese folk tradition, as well as the basic principles of the philosophy and main ideas of Daoism. The history of calligraphy, stages of development, styles and the most important representative of Wang Xizhi oeuvre are explored. The artist’s development path, philosophical belief presupposes calligraphy practice as the basic mode of inspiration and self-expression. Thesis concludes that Wang Xizhi calligraphic workmanship is manifested by emotions, feelings, mind and body harmony. Calligraphic skill includes not only the technical and aesthetic aspect, also the artist’s individuality, craftsmanship, energy flow and inner strength. The thesis consists of four parts describing stages of calligraphy development, style changes and methods of application in different historical conditions. The connection of calligraphy and Taoist philosophy in described through the art mediator – landscape painting. The utilization of the same basic principles, including some same tools, as ink and brush allows author to use the landscape painting crafts to bring clarity to the internal Taoist philosophy of brush arts. Several calligraphy styles are mentioned, such as Seal script, Clerical script, Cursive script, Semi-cursive script, Regular script and its application characteristics. The fourth chapter describes Wang Xizhi’s personality, as Taoist, lifestyle and stages of his calligraphy training. What a tribute to Chinese calligraphy Wand Xizhi has managed to leave as an artist with unique view on the calligraphy application, combining it with Taoist philosophy.
The History, Ethics and Aesthetics of Chinese Calligraphy and Oeuvre of Wang Xizhi
Keywords: Āzijas studijas; mākslas vēsture; ķīniešu kaligrāfija; Van Sjidži; daoisms; estētika