Ziemeļkorejas totalitārais režīms: cīņā par izdzīvošanu - Bondare, Adelīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba nosaukums ir “Ziemeļkorejas totalitārais režīms: cīņā par izdzīvošanu”. Mūsdienās Ziemeļkorejas jautājums tiek apskatīts un diskutēts arvien biežāk. Līdz 70. gadiem ekonomiski Ziemeļkoreja bija daudz attīstītāka nekā Dienvidkoreja, taču 1990. gados Kima Ilsonga cītīgi pārdomāta un uzbūvēta sistēma sāka sabrukt. ASV valdība, un daudzi pētnieki un novērotāji paredzēja, ka Ziemeļkorejas režīms neizdzīvos un sabruks tuvākajā nākotnē, tomēr tas pretēji visiem izaicinājumiem turpina pastāvēt un radīt draudus pārējām valstīm, kāmēr citi līdzīgi režīmi vai nu mainījās līdz nepazīšanai, vai arī sabruka. Šī bakalaura darba uzsvars tiek likts uz režīma iekšējo analīzi un iekšpolitisko instrumentu un rīku izpēti, kurus izmanto Ziemeļkorejas valdība, lai nodrošinātu savu varu valstī, režīma iekšējo stabilitāti un turpinošu pastāvēšanu, neskatoties uz visiem šķērsļiem, ar kuriem tā pastāvīgi saskaras. Darbs ir sadalīts divās daļās. Pirmajā daļā tiek veikts ieskats Ziemeļkorejas totalitārā režīma izcelsmē, kā arī tiek apskatītas totalitārisma galvenās iezīmes. Otrajā daļā tiek apskatīti un izpētīti paņēmieni un metodes, kuras Ziemeļkorejas valdība izmanto, lai nodrošinātu savu totalitāro varu valstī. Kā arī tuvāk tiek apskatīts laika posms, sākot ar 1990. gadiem līdz mūsdienām, lai izsekotu valdības varas saglabāšanas nolūkos veikto pasākumu izmaiņas, kad ir novērojama strauja Ziemeļkorejas ekonomikas lejupslīde un iedzīvotāju sākotnējās kontroles sistēmas sabrukšana. Darbā tika secināts, ka kaut arī režīms ir zaudējis sākotnējo kontroli pār sabiedrību un tās ticību, tam izdevās panākt iedzīvotāju pakļaušanos un nodrošināt stabilitāti, paaugstinot represijas un militarizējot valsti. Iekšējā režīma stabilitāte ir nodrošināta un ekonomiskā krīze nespēj novest pie sabrukuma, kamēr režīms atrodas totalitārajā stadijā un panāk hegemoniju pār sabiedrību. Atslēgvārdi: totalitārisms, Ziemeļkoreja, instrumenti varas saglabāšanai, iekšpolitika

The topic of this bachelor’s thesis is “North Korean Totalitarian Regime. Determined to Survive.” Nowadays, the issue of North Korea is being discussed and debated more and more often. Until the 1970s, North Korea was much more economically developed than South Korea, but in the 1990s, Kim Ilsong’s carefully designed and built system began to collapse. The US government and many researchers and observers predicted that the North Korean regime would not survive and collapse in the near future, but, despite all problems, it still remains in force and poses a threat to other countries, while other similar regimes either changed out of recognition or collapsed. The emphasis in this paper is on the internal analysis of the regime and the study of internal political tools and instruments used by the North Korean government to ensure its power in the country, the internal stability and continuing survival of the regime against all the obstacles that it constantly faces. The thesis is divided into two main parts. The first part provides an insight into the origins of North Korea's totalitarian regime, as well as the main features of totalitarianism. The second part examines and explores the methods and tools used by the North Korean government to secure its totalitarian power in the country. It also takes a closer look at the period from the 1990s to the present, in order to trace changes in government measures to maintain power in the wake of North Korea's rapid economic downturn and the collapse of the original political control system. It was concluded that although the regime had lost initial control over society and society’s faith, it managed to subordinate the population and ensure stability by increasing repression and militarization of the state. The regime remains to be at the totalitarian stage and ensures hegemony over society, thus, the internal stability of the regime is assured and the economic crisis has not led to its collapse. Keywords: totalitarianism, North Korea, tools for maintaining power, domestic politics
North Korean Totalitarian Regime: Determined to Survive
Keywords: Āzijas studijas; totalitārisms; Ziemeļkoreja; instrumenti varas saglabāšanai; iekšpolitika