Emocionālā intelekta, darba nedrošības izjūtas un iesaistes darbā saistība - Jankovska, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai pastāv saistība starp emocionālo intelektu, darba nedrošības izjūtu un iesaisti darbā. Pētījumā piedalījās 188 respondenti, kas bija dažāda līmeņa darbinieki no dažādām nozarēm. Respondenti bija vecumā no 24 – 68 gadiem. Emocionālais intelekts tika mērīts ar Emocionālā intelekta aptauju (The Schutte Self Report Emotional Intelligence Test, Schutte, 1998, kā minēts Schutte, Malouff & Bhullar, 2009), iesaiste darbā mērīta ar Utrehtas iesaistes darbā aptauja, īsā versija (Utrecht Work Engagement Scale – UWES-9, Schaufeli & Bakker, 2003) un nedrošības izjūta par darbu ar Nedrošības izjūtas par darbu aptauja (Job Insecurity Scale (O´Neill and Sevastos’ (2013)), kas tika adaptēta Latvijā bakalaura darba ietvaros. Apkopojot pētījuma rezultātus, tika secināts, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp emocionālo intelektu un darba nedrošības izjūtu, emocionālo intelektu un iesaisti darbā un darba nedrošības izjūtu un iesaisti darbā. Atslēgas vārdi: emocionālais intelekts, iesaiste darbā, darba nedrošības izjūta

The aim of the research in this Bachelor thesis is to determine if there is a link between emotional intellect, job insecurity and work engagement. 188 respondents took place in this research representing various job hierarchy positions and fields of business activity. Respondents were in the age group of 24 – 68 years. Emotional intelligence was messured with The Schutte Self Report Emotional Intelligence Test (Schutte, 1998; as mentioned in Schutte, Malouff & Bhullar, 2009), work engagement was determined using Utrecht Work Engagement Scale – UWES-9 (Schaufeli & Bakker, 2003), whereas job insecurity’s level was detected using Job Insecurity Scale (O´Neill and Sevastos’, 2013)) adapting it to Latvia as part of this thesis. In conclusion it was determined that there exists statistically important correlation between emotional intelligence and job insecurity, and between emotional intelligence, work engagement and job insecurity.
Emotional Intelligence, Job Insecurity and Work Engagement
Keywords: Psiholoģija; Emotional intelligence; work engagement; job insecurity; emocionālais intelekts; iesaiste darbā