Personālā datora sistēmas bloka vides snieguma novērtējums un ekodizaina analīze - Šteina, Māra (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba „Personālā datora sistēmas bloka vides snieguma novērtējums un ekodizaina analīze” pamatā ir biroja datora sistēmas bloka ietekmes uz vidi novērtējums visā tā dzīves cikla laikā, izvērtējot arī lietotāju un iesaistīto pušu nozīmi. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un praktiskās. Pirmā daļa ir teorētiskajā daļa, kurā autore apskatīja pieejamos literatūras avotus un citu autoru darbus, izvērtējot tēmas aktualitāti, galvenās problēmas un to risinājumus. Otrā daļa ir praktiskā daļa, kurā autore veica biroja sekretāru aptauju, veica sistēmas bloku jaudas mērījumus, izjauca sistēmas blokus, lai identificētu un nosvērtu tajā esošo komponenšu materiālu un svaru, veica ietekmi uz vidi novērtējumu izmantojot Ekoinikatoru’99 metodi, izvērtējot dažādu scenāriju plusus un mīnusus, kā arī definēja jaunu sistēmas bloka funkcionālo vienību. Atslēgas vārdi: personālā datora sistēmas bloks, vides snieguma novērtējums, ekodiziana analīze.

Master‘s Paper „Environmental performance assessment and ecodesing analysis of personal computers system unit“ is based on the environmental performance assessment of the office computer system bloc during its whole life cycle, analysing significance of the user and parties involved. The paper consists of two parts-theoretical part and practical part . The first, theoretical part, deals with the analysis of of the literary sources and other author study, evaluating the topicality of the theme, defining the main problems and offering solutions. The second part, practical part, is the one where the author of the paper offers the analysis of the survey conducted. The survey was aimed to inquire the office secretaries. The author has also made the units power measurements, dismanteled the system units to identify and weigh the components material and weight, the environmental performance assessment using Ecoinicator‘99 model, defining the advantages and disadvantages of different scenarios as well as defined a new system units functional unit. Key words: personal computer system unit, environmental performance assessment, ecodesign analysis.
Environmental Performance Assessment and Ecodesing Analysis of Personal Computers System Unit
Keywords: Vides zinātne