Pašapkalpošanās prasmju veicināšana pirmsskolas izglītības iestādē 5 - 6 gadus veciem bērniem ar autiskā spektra traucējumiem - Markeviča, Līva (Latvijas Universitāte, 2025)
Temats – Pašapkalpošanās prasmju veicināšana pirmsskolas izglītības iestādē 5 - 6 gadus veciem bērniem ar autiskā spektra traucējumiem. Darba autore – Līva Markeviča Darba vadītāja – Mg. paed. Jolanta Kriščune Pētījuma mērķis: teorētiski pētīt un praktiski pārbaudīt pašapkalpošanās prasmju veicināšanas iespējas pirmsskolas izglītības iestādē 5-6 gadus veciemm bērniem ar autiskā spektra traucējumiem. Darbu veido teorētiskā un empīriskā daļa. Teorētiskajā daļā tiek skaidrots autiskā spektra traucējumu jēdziens, uzskaitītas un skaidrotas pazīmes, simptomi un uzvedības īpatnības 5 - 6 gadus veciem bērniem ar autiskā spektra traucējumiem kā arī pašapkalpošanās prasmju būtība. Teorētiskā daļa tiek izstrādāta balstoties uz pēdējo gadu jaunākajiem literatūras avotiem, pētījumiem. Tā balstās uz tādiem autoriem kā Latvijas Autisma apvienība, E. Notboma, S. Sebre, A. Miltuze u.c. Empīriskajā daļā tiek izstrādāts novērošanas protokols par 5-6 gadus vecu bērnu ar autiskā spektra traucējumiem pašapkalpošanās prasmēm, balstoties uz darba autores izvirzītajiem kritērijiem. Atslēgas vārdi: autiskā spektra traucējumi, bērns, pašapkalpošanās prasmes, pirmsskola Darba apjoms: 31 lapas Attēlu skaits: - Tabulu skaits: 9 tabulas Literatūras un citu avotu saraksts: 16 literatūras avoti Pielikumu skaits: 4 pielikumi Diagrammu skaits: -

Theme – Promoting self-service skills in pre-school education for 5-6 year old children with autism spectrum disorders. Author – Liva Markevica Head of work - Mg. paed. Jolanta Kriščune Job objective: theoretically study and practically test the possibilities for promoting self service skills in a preschool for 5-6 year-olds with autism spectrum disorders. The work consists of the theoretical and empirical part. The theoretical part explains the concept of autism spectrum disorders, lists and explains the characteristics, symptoms and behavioural characteristics of 5 - 6-year-olds with autism spectrum disorders, as well as the nature of self-serving skills. The theoretical part is developed on the basis of the latest literary sources of recent years, studies. It is based on authors such as the Latvian Autism Association, E. Notboma, S. Sebre, A. Miltuze and Others. In the empirical part, a follow-up protocol is being developed for self-serving skills of children aged 5-6 with autism spectrum disorder based on criteria set by the author. Keywords: autism, child, selfcare skills, preschool Number of pages: 31 pages Number of pictures: - Number of tables: 9 tables List of literature and other sources: 16 sources of literature Number of attachments: 4 attachments Number of diagrams: -
Promoting self-service skills in pre-school education for 5 - 6 year old children with autism spectrum disorders
Keywords: Izglītības zinātnes; autiskā spektra traucējumi; bērns; pašapkalpošanās prasmes; pirmsskola