HIV pacientu molekulāri ģenētiskie riska faktori infekcijas attīstības laikā: TNF alfa gēnu polimorfismu kombinācija ar galveno audu saderības kompleksu - Aksejeva, Jekaterīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba petījuma mērķis ir identificēt HIV pacientu molekulāri ģenētiskos riska faktorus infekcijas attīstības laikā, pamatojoties uz citokīna TNFα gēnu polimorfismu kombinācijā ar galveno audu saderības kompleksu. Darbā izmantoja reālā-laika PĶR metode un restrikcijas fragmentu garuma polimorfisms (RFLP, angl. restiction fragment lenght polimorphism) riska gēnu/alēļu noteikšanai. Šajā pētījuma analizētas iespējamās korelācijas starp TNFα polimorfajām alēlēm un slimības progresiju. Par vienu no statistiski ticamajiem rezultātiem var uzskatīt TNFα alēlēs -238A spēja aizkavēt HIV infekcijas progresēšanu. Atslēgas vārdi: TNFα, HIV, HLA, PĶR, RFLP

The aim of the Master’s paper is to identify molecular and genetic risk factors of HIV patients during the progression of infection, based on TNFα cytokine gene polymorphism combined with the major histocompatibility complex. Real-time PCR technique and restriction fragment length polymorphism (RFLP) was used in this paper to determine risk genes / alleles. Possible correlation between TNFα polymorphic alleles and progression of the disease has been analysed in this study. The ability of TNFα-238A allele to delay the progression of HIV infection can be considered as one of the statistically significant results. Key words: TNFα, HIV, HLA, PCR, RFLP
HIV patients molecular genetic risk of infection: TNF gene polymorphism in combination with major histocompability complex
Keywords: Farmācija