Dekongestantu aprite Rīgas aptiekās - Pokidjko, Vladislavs (Latvijas Universitāte, 2017)
Mūsdienas rinīts un alerģijas skar lielako daļu pasaules iedzīvotaju. Pie rinīta formu ārstēšanas un terapijas, tiek plaši pielietoti dekongestantu preparāti, kas samazina deguna gļotādas tūsku, izraisot asinsvadu sašaurināšanos. Šī darba mērķis bija analizēt dekongestantu preparātu apgrozījumu trīs Rīgas aptiekās laikā periodā 01.02.2016 līdz 30.01.2017, un noteikt dekongestantu preparātu apgrozījuma raditājus. Ar anketēšanas palīdzību tika noskaidrotas pacientu zināšanas par dekongestantu preparātiem un to kādi ir galvenie izvēles kritēriji, izvēloties dekongestanta preparātu. Tika konstatēts, ka 50% no aptaujātajiem respondentie, kuri lieto dekongestanta preparātus, nav informēti par to darbības mehanismu, kā arī neizprot dažādu zāļu formu priekšrocības un atšķirības. Tika noteikts, ka konkrētajā aptiekas tīklā no piedavātajiem dekongestanta preparātiem visaugstākie apgrozījuma raditāji ir preparatiem: ‘’Otrivin®”, „Otrivin Menthol®”, „Olynth HA®”, „Olynth®”, „Sinex®”, „Vibrocil®”, „Xymelin Menthol®” un „Septanazal®”. Apkopojot iegūtos datus tika noteiktas lielas atšķirības starp izvelēto trīs Rīgas aptieku apgrozījuma raditājiem par gadu, un par menešiem. Izanalizējot iegūtos datus par visu trīs Rīgas aptiekām tika noteikts, ka pēc kopējās apgrozījuma rādītajiem vispieprasītākais dekongestanta preparātos no aerosolu formām ir preparāts „Olynth HA®”, bet starp pilienu formas preparatiem vispeiprasītākais ir „Otrivin®”. Savukārt, salīdzinot dekongestantu preparātu izmaksas, visizdēvīgākais dekongestants cenas un devas ziņā ir „Xymelin” pilienu formā.

In nowadays on of the comon diseases, such as rhinitis and allergies are affecting wild range of pupulations. One of the most popular rhinitis treatment therapies are widely used decongestant preparations, which reduce nasal swelling, causing vasoconstriction and reducing nasal cavity caused edema. The aim of this work was to analyze the decongestant preparations turnover in three Riga Pharmacies Drug stores, in the period 02.01.2016 until 30.01.2017. With the help of questionnaires were clarified patients knowledge about decongestant preparations action of mechanisms and the main selection criteria choosing a decongestant preparations. It was found that 50% of patients don't understand action of mechanism for decongestant preparation and advantages for different dosage forms. It was also determined that in a particular pharmacy drug stores the highest turnover rates for decongestant preparations: '' Otrivin® "," Otrivin Menthol® "," Olynth HA® "," Olynth® "," Sinex® "," Vibrocil® "" Xymelin Menthol® "and" Septanazal®''. Summing up the findings it was determined that there is sesonal affect for decongestant turnover comparing three selected Riga Pharmacy drug stores sales results in 2016. After analyzing the findings of the three pharmacy stores in Riga, it was established that after the total turnover indicators most demanded decongestant preparations as spray dosage form was decongestan preparation -"Olynth HA®" but as droplets dosage form most comon was "Otrivin®". Compared decongestant preparation costs, the most favorable decongestants was "Xymelin" as droplet dosage form.
Turnover of decongestantsin pharmacies of Riga
Keywords: Farmācija; dekongestantu preparāti; rinīts; alerģija; aprites analīze; deguna aerosoli