Skaidras, bezskaidras naudas attīstības tendences Latvijā - Pudule, Karīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Ņemot vērā, ka attīstoties informācijas tehnoloģijām paplašinās bezskaidras naudas maksājumu veidi, savukārt liela skaidras naudas aprite stimulē ēnu ekonomiku un palielina noziedzības līmeni gan Latvijā, gan Eiropā kopumā, ir svarīgi, lai Latvijā turpinātu augt beskaidras naudas norēķinu īpatsvars un skaidras naudas darījumu skaits samazinātos. Bakalaura darbā “Skaidras un bezskaidras naudas attīstības tendences Latvijā” tiks analizēta skaidras un bezskaidras naudas maksājumu attīstība pēdējos gados Latvijā, kā arī vidējo skaidras naudas un bezskaidras naudas darījumu skaits un tās vieglā pieejamība tiks salīdzināta ar citām Baltijas valstīm – Lietuvu un Igauniju. Darbā tiks analizēti Latvijas sabiedrības šī brīža paradumi izvēloties norēķinu iespējas. Veiktās datu analīzes rezultātā tiek pierādīts, ka, lai gan Latvijā palielinās bezskaidras naudas norēķinu īpatsvars, tomēr skaidras naudas maksājumi sabiedrībā ir plaši izplatīti. Ne visiem Latvijas iedzīvotājiem ir maksājumu kartes, kas nodrošina lielāko bezskaidras naudas maksājumu īpatsvaru. Tāpat arī salīdzinoši mazs iedzīvotāju skaits veic maksājumus internetā. Cilvēki, kas dzīvo ārpus Rīgas reģiona vecuma grupā no 50 līdz 74 gadiem visbiežāk dot priekšroku skaidras naudas norēķiniem. Bakalaura izstrādes rezultātā tiek izstrādāti priekšlikumi un rekomendācijas gan Latvijas Bankai, gan Latvijas komercbankām un Latvijas pilsētu pašvaldībām ar pasākumiem un aktivitātēm, kuras būtu ieteicams veikt, lai vecinātu skaidras naudas aprites samazināšanu.

The development of information technology is expanding the types of non-cash payments, while the large cash flow stimulates the shadow economy and increases the crime rate both in Latvia and in Europe, it is important that the share of non-cash payments in Latvia continues to grow. The bachelor's thesis “Cash and non-cash development trends in Latvia” will analyze the development of cash and non-cash payments in Latvia in recent years, as well as the average number of cash and non-cash transactions and its easy availability will be compared with other Baltic countries - Lithuania and Estonia. Author will analyze the current habits of Latvian society when choosing payment options. As a result of the data analysis, it is proved that although the share of non-cash payments is increasing in Latvia, cash payments are widespread in the society. Not all Latvians have payment cards, which provide the largest share of non-cash payments. Also, a relatively small number of people make payments online. People living outside the Riga region in the age group of 50 to 74 years most often prefer cash payments. As a result of the development of the Bachelor's, proposals and recommendations are developed for both the Bank of Latvia, Latvian commercial banks and Latvian municipalities with measures and activities that would be recommended to take in order to promote the reduction of cash flow.
The development trends of cash and non-cash money in Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; skaidra nauda; bezskaidra nauda; skaidras un bezskaidras naudas transakcijas; maksājumi; norēķināšanās paradumi