Tautas mākslas mantojuma un laikmetīgās jaunrades sintēze krāsainajos izšuvumos mājturībā un tehnoloģijās 5. klasē - Prekele, Līva (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarba “Tautas mākslas mantojuma un laikmetīgās jaunrades sintēze krāsainajos izšuvumos mājturībā un tehnoloģijās 5. klasē” mērķis ir izpētīt tautas mākslas mantojuma un laikmetīgās jaunrades sasaisti, izstrādājot mācību saturu mācību tēmai “Atstarotāja izgatavošana krāsaino izšuvumu tehnikā 5.klasei” mājturībā un tehnoloģijās, un praktiski to pārbaudīt Jaunmārupes pamatskolā. Diplomdarba teorētiskajā daļā aplūkotas tautas mākslas mantojuma vieta tehnoloģiju laikmeta kultūras procesos un izglītībā un pedagoģisko nosacījumu teorētiskā izpratne mācību satura izstrādei. Praktiskajā daļā izveidots stundu tematiskais plāns mācību tēmai “Atstarotāja izgatavošana krāsaino izšuvumu tehnikā 5.klasei”, analizēta tematiskā plāna aprobācija, iegūtie rezultāti un aptauju atbildes. Atslēgas vārdi: mājturība un tehnoloģijas. Tautas mākslas mantojums, jaunrade, tautastērps, vainags, krāsainie izšuvumi, atstarotājs.

Diploma paper Folk Art Heritage and Contemporary Creative Synthesisin in Colourful Embroidery in Home Economics and Technologies in Form 5 aim is to research folk art heritage and contemporary synthesis, developing a study contain for topic Making a Reflector in Colourful Embroidery in Form 5 and to practically test it in Jaunmarupes' Primary School. The theoretical part includes a research for a place for folk art heritage in the century of cultural processes and the understanding of pedagogical literature for developing study content. Practical part includes the thematical plan for study topic Making a Reflector in Colourful Embroidery in Form 5, analyzed and probated thematical plan and results of the survey. Keywords: home economics and technologies, folk art heritage, creation, national costume, Kurzemes' crown, colorful embroidery, reflector
Folk Art Heritage and Contemporary Creative Synthesis in Colourful Embroidery in Home Economics and Technologies in Form 5
Keywords: Pedagoģija; mājturība un tehnoloģijas; Tautas mākslas mantojums; jaunrade; tautastērps; vainags