Publiskās un privātās partnerības riski un īstenošanas iespējas Baltijas valstīs - Vidronoka, Diāna (Latvijas Universitāte, 2020)
Publiskā un privātā partnerība ir viens no veidiem, kā īstenot ilgtermiņa, resursu ietilpīgus projektus, kad valsts budžets ir ierobežots. PPP spēj sniegt inovatīvus risinājumus un privātā sektora resursu izmantošanu, tomēr PPP koncepts ir samēra jauns Baltijas valstīs, tāpēc līdz šim īstenoto PPP projektu skaits ir zems, tomēr PPP var izmantot kā alternatīvas projektu finansēšanas veidu. Darba mērķis ir identificēt PPP projektu potenciālus riskus, to sadales tendences, kas ietekmē projektu gaitu, un noteikt, kā veicināt PPP īstenošanas iespējas Baltijas valstīs. Pētījuma rezultāti liecina, ka pašlaik Baltijas valstu publiskā sektora pārstāvjiem trūkst zināšanu un pieredzes PPP jomā, kas negatīvi ietekmē PPP īstenošanas iespējas, un, veicot risku sadali, privātajam partnerim tiek deleģēta lielāka daļa risku.

Public - private partnership is one of the forms suitable to implement long-term, resource intensive projects when there are state budget constraints. PPP provides innovative solutions and use of private sector resources. PPP concept is relatively new for Baltic States, so the number of implemented PPP projects is low, however, PPP can be applied as an alternative project financing type. The aim of the research is to identify PPP potential risks, their distribution which affects project steps and to determine ways to foster PPP implementation possibilities in Baltic States. The results show that currently in Baltic States public sector’s representatives lack knowledge and experience in PPP field that negatively affects PPP implementation possibilities, also, while conducting risk distribution, largest share of risks is allocated to a private partner.
Public-private partnership's risks and implementation possibilities in Baltic States
Keywords: Ekonomika; Publiskā un privātā partnerība; Baltijas valstis; risku sadale; īstenošanas iespējas