Daudzdimensiju klāsteru izlašu dizainu summāro un attiecības tipa un to izmaiņu statistiku kvalitātes rādītāju novērtējumu funkciju izstrāde programmā R un to pielietojums EU-SILC apsekojumā - Ivanova, Santa (Latvijas Universitāte, 2015)
Katrā Eiropas Savienības dalībvalstī katru gadu tiek īstenots EU-SILC apsekojums jeb "Eiropas Savienības statistika par ienākumiem un dzīves apstākļiem". EU-SILC nodrošina šķērsgriezuma datus. Darba mērķis ir novērtēt šķērsgriezuma rādītāju un to izmaiņu kvalitātes rādītājus, kad tie ir summāri un attiecību tipa. Kvalitātes rādītāju novērtēšanai šķērsgriezuma rādītājiem un to izmaiņām tika izstrādātas funkcijas programmā R vardcros un vardchanges. Funkcijas balstās uz izstrādāto teoriju, kas tiek īstenota pēc Osiera un Bergera metodoloģijas, kur tiek konstruēts daudzfaktoru lineārās regresijas modelis un tiek izmantoti novērtētie atlikumi. Atslēgas vārdi: šķērsgriezums, summārie rādītāji, attiecību tipa rādītāji, šķērsgriezuma rādītāju izmaiņas, EU-SILC apsekojums, R, vardcros, vardchanges.

EU-SILC survey or „European Union Statistics on Income and Living Conditions” is an annual survey in each country of European Union. EU-SILC provides cross-sectional data. The aim of this diploma paper is to evaluate cross-sectional indicators and its qualities of change when indicators are total and ratio. The functions, vardcros and vardchanges in programme R, were worked out to evaluate the indicator of quality, cross-sectional indicators and its changes. The functions are found on the developed theory, which is based on methodology by Osier and by Berger, where multivariate linear regression model is constructed and estimated residuals are used. Key words: Cross-sectional, total, ratio, measures, changes, EU-SILC survey R, vardcros, vardchanges.
Development of evaluation function multidimensional cluster sample design sum and ratio type quality indicators and their change statistics in programme R and their use in EU-SILC survey
Keywords: Matemātika