Tekstilkolāžu ilustrāciju vizuāli stilistiskie aspekti - Torne, Rasma (Latvijas Universitāte, 2018)
Diplomdarba “Tekstilkolāžu ilustrāciju vizuāli stilistiskie aspekti” autores mērķis ir izveidot mūsdienīgu, oriģinālu dizainu latviešu tautas pasaku grāmatai, kas raisītu bērnā interesi lasīt grāmatas. Radīt bērnā patīkamas sajūtas, lai gadiem ejot, nepazustu vēlme paņemt pasaku grāmatu rokās un vēlreiz pāršķirstīt katru lapu ar nezūdošu interesi. Darbs sastāv no 3 daļām: teorētiskās daļas, pētnieciskās daļas un empīriskās daļas. Teorētiskā daļa sastāv no 7 apakšnodaļām. Pirmajā apakšnodaļā autore apskata grāmatas uzbūvi un noformējumu. Otrajā apakšnodaļā tiek apskatīta ilustrācijas rašanās vēsture. Trešajā apakšnodaļā tiek pētītas ilustrāciju tehnikas. Ceturtajā apakšnodaļā tiek aplūkota ilustrāciju nozīme bērnu grāmatās. Piektajā nodaļā tiek pētīts, kas ir tekstilkolāža. Sestajā nodaļā tiek apskatītas grāmatu iespiešanas tehnikas. Septītajā nodaļā autore apskata grāmatas iesiešanas veidus. Darba pētnieciskajā nodaļā tiek apskatītas tekstilkolāžu bērnu grāmatas . Tiek analizētas ilustrācijas, grāmatas noformējumi. Empīriskajā daļā autore apraksta radošo darbu. Radošais darbs sastāv no Latviešu tautas pasaku grāmatas. Autore stāsta par grāmatas ideju, tapšanas gaitu un ekonomiskajiem aprēķiniem. Tiek pievienoti arī attēli, kuri parāda grāmatas tapšanas gaitu.

The authors aim of the diploma work "Visual stylistic aspects of textile collage illustrations" is to create a contemporary, original design for the book of latvian folk tales, which would make children more interested in reading books. To create pleasant, cozy feelings to the child, so, even after many years, the desire to pick up this book again, is not lost. And every single page is enjoyed like before. The work consists of 3 parts: theory, research and empirical part. The theoretical part consists of 7 subchapters. In the first subsection, the author examines the structure of the book and formatting. In the second section the history of the illustration is explored. In the third section, the author views different techniques of illustrations. In the fourth section, author examines the role of illustrations in children books. The fifth chapter contains theory of textile collage. In the sixth chapter the printing techniques of the book is examined. In seventh chapter, the author explores the many different types and methods of book binding. The research part of the work contains different children books with textile collages. Illustrations, book designs and formatting are analyzed. In the empirical part the author describes the creative work. The creative work consists from the Latvian folk tale book. The author talks about the idea of the book, the process of creation and economic calculations. Pictures are also added that show the progress of the book.
Visual stylistic aspects of textile collage illustrations
Keywords: Mākslas zinātne; pasaku grāmata; ilustrācijas; tekstilkolāža; bērnu grāmata; kolāža