Mazo un vidējo uzņēmumu attīstība ekonomikas globalizācijas apstākļos - Dimpere, Anda (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs izstrādāts par tēmu “Mazo un vidējo uzņēmumu attīstība ekonomikas globalizācijas apstākļos”. Darba autore ir Anda Dimpere. Darba mērķis ir novērtēt ekonomiskās globalizācijas ietekmi uz ārvalstu biznesa attīstību, veikt mazo un vidējo uzņēmumu starptautisko attīstību ietekmējošo faktoru analīzi un noteikt optimālos risinājumus konkurētspējas paaugstināšanai un tirdzniecības attīstībai. Darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, bibliogrāfiskā saraksta un pielikumiem. Pirmajā nodaļā apskatīta globalizācijas būtība, tās ietekme uz mazo un vidējo uzņēmumu attīstību un apkopotas ārējo tirgu apgūšanas metodes. Otrajā nodaļā ir analizēti mazo un vidējo uzņēmumu attīstību ietekmējošie faktori, to novērtēšana un piemērošanas iespējas. Pirmajā apakšnodaļā apkopoti mazo un vidējo uzņēmumu raksturlielumi. Pārējās apakšnodaļās aprakstīta dažādu pārvaldības faktoru nozīme starptautiskajā tirdzniecība un to ieviešanas iespējas. Trešajā nodaļā veikta kūdras nozares tendenču analīze atspoguļojot potenciālos attīstības virzienus un mērķa tirgus. Ceturtajā darba daļā ir analizēti konkrēta uzņēmuma perspektīvie attīstības virzieni un pamatojoties uz otrajā un trešajā nodaļa aplūkotajiem faktoriem izstrādāti priekšlikumi uzņēmuma darbības uzlabošanai starptautiskajā vidē. Maģistra darba izstrādei izmantotās literatūras sarakstā ir 84 avoti, datu atspoguļošanai ir izmantoti 9 attēli, 13 tabulas un 4 pielikumi. Kopējais darba apjoms ir 90 lapas.

The subject of this paper is „Competitiveness of small and medium-sized enterprises in the global business environment”. The author is Anda Dimpere. The goal of this paper is to evaluate the impact of economic globalization on international business development, to conduct an analysis of factors affecting small and medium-sized enterprise international progress and to identify optimal solution for competitiveness increase and trade development. The paper consists of an introduction, four sections, conclusions and proposals, bibliographic index and attachments. The first section examines the essence of globalization, its impact on small and medium-sized enterprise progress and summarized external market acquisition methods. The second section analyzes the factors affecting small and medium-sized enterprise development, its assessments and application prospects. First part of second section describe small and medium-sized enterprises characteristics. The remaining parts of second section describes the role of various management factors in the international trade and their implementation capabilities. The third section focuses on the peat industry trend analysis, reflecting the potential target markets and directions of development. The fourth section of the thesis analyzes the particular company perspective directions of development and, based on factors covered on the second and third section, features proposals for enterprise performance improvement within international environment. Study consists of 90 pages. There are an introduction, 4 basic sections, conclusions and recommendations, it includes 9 pictures, 13 tables, 84 literature sources and 4 attachments.
Competitiveness of small and medium-sized enterprises in the global business environment
Keywords: Vadībzinātne; procesu vadība; internacionalizācija; eksports; MVU