Pirmā pasaules kara militārā un politiskā problemātika rietumu frontē iesaistīto lielvalstu politiķu un karavadoņu memuāros (1914. gada augusts - 1915. gada decembris) - Priedītis, Ričards (Latvijas Universitāte, 2021)
Pirmā pasaules kara sākuma posms rietumu frontē bija noteicošs kara tālākajai attīstībai. Šajā laikā tika pieņemti svarīgi lēmumi no kuriem izrietēja dažādas politiskas un militāras problēmas, kas ietekmēja arī turpmāko kara gaitu. Šīs problēmas tiek plaši atspoguļotas lielvalstu amatpersonu memuāros. Darba mērķis ir analizēt Pirmā pasaules kara politiskās un militārās problemātikas atspoguļojumu rietumu frontē iesaistīto lielvalstu politiķu un karavadoņu memuāros, izvērtējot historiogrāfijā strīdīgākos aspektus kara sākuma periodā no 1914.g. augusta līdz 1915. g. decembrim. Darba rezultātā tika noskaidrots, ka memuāru autori, kas vēlāk tika atstādināti no sava amata, memuāros centās kategoriski noliegt savas vainas iespējamību, mēģināja novirzīt pēckara kritiku un attaisnot savu politisko vai militāro darbību. Atslēgas vārdi: Pirmais pasaules karš, memuāri, rietumu fronte, problemātika.

The beginning period of the First World War western front was decisive in it’s further course of events. At this time, a lot of important decisions were made which resulted in various political and military problems, which reflected on the war’s course. This beginning period is widely reflected in memoirs. The goal of this work is to analyze how the First World War political and military problems are reflected in the Great Power’s politicians and generals memoirs who were involed in the western front, evaluating the most controversial aspects in historiography from the war’s beginning period from August 1914 to December 1915. As a result of this work, it was concluded that memoir authors who were relieved from their positions, in their memoirs tried to categorically deny their fault in any way, redirect post-war criticism and to absolve their political and military actions during the war. Keywords: First World War, memoirs, western front, problems.
First World War military and political problems in the Western Front’s involved great power’s politicians and generals memoirs (1914 August – 1915 December)
Keywords: Vēsture; Pirmais pasaules karš; Memuāri; Problemātika; Rietumu fronte