Steiplera hemoroidektomiju salīdzinošs novērtējums - Jurčenko, Oksana (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba mērķis: salīdzinoši novērtēt steiplera hemoroidektomiju un steiplera hemoroidektomiju kombinācijā ar ārējo hemoroidālo mezglu ekscīziju un ieteikt optimālo metodi klīniskai pielietošanai. Materiāli un metodes: novērtēti 507 pacientu ārstēšanas iznākumi. Laikā periodā no 1998. gada janvāra līdz 2007. gada martam veiktas 83 (16,37%) steiplera hemoroidektomijas un 424 (83,63%) steiplera hemoroidektomijas kombinācijā ar ārējo hemoroidālo mezglu ekscīziju. Rezultāti: pēcoperācijas asiņošana attīstījas 8,43% pacientu pēc steiplera hemoroidektomijas un 1,4% pēc steiplera hemoroidektomijas kombinācijā ar ārējo hemoroidālo mezglu ekscīziju (p<0,001). Pirmā gada laikā recidīvs attīstījas 12,33% pacientu pēc steiplera hemoroidektomijas un 1,7% pacientu pēc steiplera hemoroidektomijas kombinācijā ar ārējo hemoroidālo mezglu ekscīziju (p<0,001). Secinājumi: mūsu pētījums rāda, ka steiplera hemoroidektomija var tikt efektīvi pielietota kombinācijā ar ārējo hemoroidālo mezglu ekscīziju. Tādas metožu kombinācijas pielietošana saistīta ar zemu recidīvu un komplikāciju biežumu.

Purpose: to compare stapled haemorrhoidectomy and stapled haemorrhoidectomy combined with excision of external haemorrhoids. Methods: we analyzed treatment results of 507 patients. In the period from January 1998 to March 2007 the were performed 83 (16,37%) stapled haemorrhoidectomies and 424 (83,63%) stapled haemorrhoidectomies combined with excision of external haemorrhoids. Results: postoperative haemorrhage developed in 8,48% of patients after stapled haemorrhoidectomy and in 1,4% of patients after stapled haemorrhoidectomy combined with excision of external haemorrhoids (p<0,001). The first year recurrence rate was 12,33% for stapled haemorrhoidectomy and 1,7% for stapled haemorrhoidectomy combined with excision of external haemorrhoids (p<0,001). Conclusions: our experience shows that stapled haemorrhoidectomy can be effectively performed in combination with excision of external piles. This kind of combination is associated with low rate of complications and recurrences.
The comparative results of stapled haemorrhoidectomies.
Keywords: Medicīna