Komunikācija par pacientu kritienu risku izvērtēšanu Tuberkulozes un plaušu slimību centrā - Gvozdeva, Liene (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma: Komunikācija par pacientu kritienu risku izvērtēšanu Tuberkulozes un plaušu slimību centrā. Tēmas aktualitāti pamato: Pacientu kritieni ir būtiska problēma veselības aprūpē, jo tie var izraisīt nopietnas traumas, ilgāku hospitalizāciju un paaugstinātu ārstēšanas izmaksu slogu. Tuberkulozes un plaušu slimību centrā šis risks ir īpaši augsts, jo pacienti bieži cieš no elpošanas mazspējas, vājuma, hipoksijas un citiem faktoriem, kas ietekmē līdzsvaru un kustību spējas. Turklāt skābekļa terapija, medikamentu blakusparādības un hronisku slimību izraisīts fiziskais vājums var vēl vairāk palielināt kritienu iespējamību. Māsu un māsu palīgu savstarpēja komunikācija var preventīvi novērst īpaši augsto kritiena risku. Darba mērķis: Izpētīt māsu un māsu palīgu savstarpējo komunikāciju pacientu kritienu risku samazināšanā Tuberkulozes un plaušu slimību centrā. Pētījuma uzdevumi: 1.Izzināt komunikācijas nozīmi pacientu kritiena riska izvērtēšanas procesā Tuberkulozes un plaušu slimību centrā. 2.Noskaidrot, kādas komunikācijas pieejas tiek izmantotas kritienu riska novērtēšanā starp veselības aprūpes speciālistiem. 3.Iegūt informāciju par veselības aprūpes speciālistu pieredzi un viedokļiem attiecībā uz komunikācijas efektivitāti, izvērtējot kritienu risku. 4.Noskaidrot, kādi faktori ietekmē efektīvu informācijas apmaiņu starp ārstniecības personālu pacienta kritienu riska kontekstā. 5.Izzināt vai pastāv šķēršļi vai izaicinājumi komunikācijā starp dažādām personāla grupām šajā procesā. Izvirzītā hipotēze: Māsas un māsu palīgi savstarpēji, dežūras laikā nepārrunā datus par pacientu kritienu risku un kritienu risku mazinošos plānus. Pētniecības metode: kvantitatīvā Pētniecības instruments: anketa Pētījuma rezultāti: var tikt izmantoti ārstniecības iestādēs un Tuberkulozes un plaušu slimību centrā pacientiem

Bachelor's thesis topic: Communication on patient fall risk assessment at the Tuberculosis and Lung Disease Center The relevance of the topic is justified by: Patient falls are a significant problem in healthcare, as they can lead to serious injuries, longer hospitalizations, and increased burden of treatment costs. In the center for tuberculosis and lung diseases, this risk is especially high, as patients often suffer from respiratory failure, weakness, hypoxia, and other factors that affect balance and mobility. In addition, oxygen therapy, medication side effects, and physical weakness caused by chronic diseases can further increase the likelihood of falls. Communication between nurses and nursing assistants can prevent the particularly high risk of falls The purpose of the research: To study the communication between nurses and nursing assistants in reducing patient fall risks in a Tuberculosis and Lung Diseases Clinic Research objectives: 1. To explore the role of communication in the process od assessing patient fall risk in the Center for Tuberculosis and Lung Diseases 2. To identify what communication approaches are used for falls risk assessment among healthcare professionals 3. To obtain information on the experiences and views of healthcare professionals on the effectiveness of communication in assessing the risk of fall 4. To identify the factors influencing the effective exchange of information between healthcare professionals in the context of patient fall risk. 5. To identify if there are barriers or challenges to communication between different staff groups in the process Hypothesis: Nurses and nursing assistants do not discuss data on patients' fall risk and fall risk reduction plans with each other during their shift. Research method: quantitative Research instrument: questionnaire. Research results: can be used in medical institutions and at the Center for Tuberculosis and Lung Diseases for patients
Communication on patient fall risk assessment at the Tuberculosis and Lung Disease Center
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; komunikācija; kritiena riski; pacientu drošība; ietekmējošie faktori