Trauksme publiskās uzstāšanās laikā vīriešiem un sievietēm un to saistība ar personības iezīmē. - Priedeslaipa, Zigrīda (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija izpētīt trauksmi publiskās uzstāšanās laikā vīriešiem un sievietēm un to saistību ar personības iezīmēm. Piedalījās 60 respondenti (31 sieviete un 29 vīrieši, tajā skaitā 34skolēni un 26 strādājošie). Pētījumā tika izmantota Spīlbergera trauksmes aptauja (State-Traid Anxiety Inventory / STAI/ Spilberger, 1983) ar pielāgotu instrukciju un Lielā Piecnieka aptauja (Big Five Inventory, BFI, Benet-Martines & John, 1998). Aptauju rezultāti liecināja, ka nepastāv dzimumatšķirības trauksmē publiskas uzstāšanās laikā. Personības iezīmju vidēji ciešas pozitīvas korelācijas atrastas saistībā ar neirotismu, vidēji ciešas negatīvas sakarības - ar ekstraversiju, apzinīgumu un atvērtību, savukārt vāja negatīva sakritība tika konstatēta ar labvēlīgumu. Rezultāti, kas tika iegūti pētījuma laikā, daļēji sakrīt ar teorētiskajā daļā izteiktajiem atzinumiem un citu pētnieku atziņām.
Anxiety during public speech time for men and women and its relationship to personality traits.
Keywords: Psiholoģija; dzimums; trauksme publiskās uzstāšanās laikā; personības iezīmes; anxiety during public speaking