Koronārās sirds slimības pacientu dzīves kvalitātes ietekmējošie faktori - Gurina, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – „Koronārās sirds slimības pacientu dzīves kvalitātes ietekmējošie faktori”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka Sirds un asinsvadu slimības ir nozīmīga sabiedrības veselības problēma gan Latvijā, gan ES. To apliecina augstie mirstības, saslimstības un hospitalizācijas rādītāji. Sirds un asinsvadu slimības ir visizplatītākais nāves cēlonis Latvijā (55% no visiem mirušajiem). (26) Šo slimību dēļ kopējais mirušo skaits 2011.gadā bija 15,7 tūkstoši, no kuriem ~17% miruši līdz 64 gadu vecumam. (25) Darba mērķis – noskaidrot dzīves kvalitātes ietekmējošos faktorus koronārās sirds slimības pacientiem Darba uzdevumi: 1. izpētīt un apkopot zinātnisko literatūru par koronāro sirds slimību un dzīves kvalitāti; 2.izstrādāt pētījuma instrumentu – anketas jautājumus; 3.veikt pētījumu – anketēšanu 4.veikt iegūt datu apstrādi un analīzi; 5.izdarīt secinājumus un izstrādāt rekomendācijas par koronārās sirds slimības pacientu dzīves kvalitātes ietekmējošajiem faktoriem. Hipotēze: Koronārās sirds slimības pacientiem ir pazemināta dzīves kvalitāte. Pētniecības instruments – slēgta tipa anketas jautājumi. Pētniecības veids – kvalitatīvā pētniecības metode. Pētījuma rezultātā novērots, ka galvenais faktors, kas ietekmē pacientu dzīves kvalitāti ir finansiālie apstākļi, jo zāles maksā dārgi, bet pilna laika darbā, pēc diagnozes noteikšanas, atgriežas retais. Atslēgas vārdi: koronārā sirds slimība, dzīves kvalitāte, ietekmējošie faktori.

The subject of bachelor`s work - "Factors affecting the life quality of patients with Coronary Heart Disease". The topicality of the topic is that cardiovascular diseases are a major public health problem both in Latvia and in the EU. This is evidenced by high mortality, morbidity and hospitalization rates. Cardiovascular disease is the most common cause of death in Latvia (55% of all deaths). (26) The total number of deaths due to these diseases in 2011 was 15.7 thousand, of which ~ 17% died before the age of 64. (25) Theaim of the thesis is to find out the actual quality of life affecting patients with coronary heart disease Tasks: 1. Study and summarize scientific literature on coronary heart disease and quality of life; 2. Develop a questionnaire for research tools; 3. Conduct research - questionnaire 4. Perform data processing and analysis; 5. Draw conclusions and make recommendations on factors affecting the quality of life of patients with coronary heart disease. Hypothesis: Patients with coronary heart disease have reduced quality of life. Research tool - closed questionnaire questions. Type of research - qualitative research method. As a result of the study, it has been reported that the main factor affecting the quality of life of patients is financial conditions, because the medicine is expensive, but returning to work after full diagnosis is rare. Keywords: coronary heart disease, quality of life, influencing factors.
Factors Affecting the Life Quality of Patients with Coronary Heart Disease
Keywords: Medicīna