Dezinformācijas vēstījumu izplatība Latvijā, izmantojot sociālo platformu “TikTok” - Rolava, Lelde Līga (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Dezinformācijas vēstījumu izplatība Latvijā, izmantojot sociālo platformu “Tiktok”” ir izstrādāts ar mērķi noskaidrot, vai un kā izplatās dezinformācija Latvijā izmantojot sociālo platformu “Tiktok”. Darba teorētisko bāzi veido Māršala Makluana, Beksa Klausa, Harolda Lasvela, Endrjū Perina, Beātes Haisas, Renē Hobsas, Klēras Vardles, Frau Miegsa un citu autoru teoriju apskats. Teorētiskajā daļā tiks padziļināti apskatīts mediju, sociālo mediju - koncentrējoties uz platformu “Tiktok”, medijpratības, dezinformācijas un viltus ziņu teorētiskie jēdzieni. Metodoloģijā tiks izmantotas kvantitatīvā kontentanalīze un novērojums, kvantitatīvā metode – anketēšana, kvalitatīvā metode – intervijas. Veicot saturisku analīzi sociālajā platformā “Tiktok”, pētot video piemērus, kas atbilst autores izvēlētajām aktuālajām tēmām un dezinformācijas kategorijām. Veicot aptauju par dezinformācijas izplatību sociālajās platformās, kā arī papildinot pētījumu ar ekspertu intervijām par medijpratību un dezinformāciju Latvijā, tiks iegūti rezultāti par novērojumiem. Tie veikti vadoties pēc koncepcijā izstrādātajām darba vadlīnijām, lai nonāktu pie empīriskiem secinājumiem, kā un vai dezinformācija izplatās Latvijā, izmantojot sociālo platformu “Tiktok”. Kā arī, vai medijprasmes ir būtisks faktors tās apkarošanā. Atslēgvārdi: “Tiktok”, dezinformācija, viltus ziņas, medijpratība, sociālās platformas, vēstījums

The aim of the research “Spread of disinformation narratives on Latvia through the use of the social platform TikTok” is to examine whether and, if so, how disinformation is spreading in Latvia through the use of the social platform “TikTok”. The theoretical framework consists of theories by authors such as Marshall McLuhan, Klaus Beck, Harold Lasvel, Andrew Perrin, Beate Hayes, Renee Hobbs, Claire Wardle, Frau Miegs. Specific attention will be devoted to theoretical concepts such as media, social media, especially the social media “TikTok”, media literacy, disinformation, and fake news. The empirical part of this research consists of content analysis and an observation as well as of a questionnaire and two interviews. Results will be gathered through analyzing the content of social platform “TikTok” and researching example videos, that have been gathered based on topics and categories of disinformation as established by the author, conducting a questionnaire over spread of disinformation on social platforms, as well as conducting expert interviews regarding media literacy and disinformation in Latvia. These results will be used in conjunction with observations, based on research guidelines set out in the research concept, to reach empirical conclusions whether and, if so, how disinformation spread in Latvia through the use of the social platform “TikTok” as well as the influence of media literacy in combating it. Keywords: “TikTok”, disinformation, fake news, media literacy, social platforms, narrative
Spread of disinformation narratives in Latvia through the use of the social platform “TikTok"
Keywords: Komunikācijas zinātne; “Tiktok”; dezinformācija; viltus ziņas; medijpratība; sociālās platformas