Iedzīvotāju skaita samazināšanās un jauniešu emigrācija Latvijā un Lietuvā - Özen, Gökhan (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis ir aprakstīt un analizēt demogrāfiskās tendences iedzīvotāju migrācijā, novecošanā, populācijas sarukšanā, intelektuālā darbaspēka emigrācijā un izvērtēt šos kritērijus Lietuvā un Latvijā. Kādas ir dažādo demogrāfisko parādību definīcijas un to atšķirības un kā tās tiek pielietotas Lietuvā un Latvijā salīdzinājumā ar pārējo pasauli un Eiropas Savienību? Un kāda ir Lietuvas un Latvijas jaunatnes motivācija dzīvot, strādāt un veidot ģimenes savā dzimtenē? Ko veicina augsts negatīvās migrācijas, iedzīvotāju skaita samazināšanās un novecošanas rādītājs Lietuvā un Latvijā un kāpēc tas ir tik svarīgs jautājums? Darbā tiks analizēti notikumi no 90. gadu sākuma līdz mūsdienām un izvērtēti, kā tie nākotnē potenciāli varētu ietekmēt Lietuvu un Latviju

This thesis aims to describe and analyse the demographic trends of migration population aging, decline, brain drain and apply these descriptions to the countries of Lithuania and Latvia. What are the definitions and differences of these different demographic phenomenon’s and how they apply in Lithuania and Latvia differently compared to rest of the world and the European Union? And what are the motivations of the youth of Lithuania and Latvia regarding living, working and establishing families within their homelands? What does high rates of negative emigration, population decline and aging means for Lithuania and Latvia and why it is an important issue? The events will be analysed from early 1990’s until today, and discuss how they will effect Lithuania and Latvia in the future.
Population Decline and Youth Emigration; cases of Lithuania and Latvia
Keywords: Ekonomika; migration; population aging; population decline; fertility rates; Low population