Brīvības atņemšana - Solovjovs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2010)
Brīvības atņemšana kā kriminālsods ir ļoti sarežģīts krimināltiesību institūts. Ap septiņpadsmito gadsimtu brīvības atņemšana tika uzņemta valstu kriminālsodu sistēmās ar sajūsmu, aizvietojot viduslaiku sodu tumsonību un bardzību. Tomēr arī brīvības atņemšanai, kā izrādījās vēlāk, ir sava problemātika, kas saistīta ne tikai ar soda izpildi, bet arī ar vispārējiem krimināltiesību jautājumiem. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ar brīvības atņemšanu saistītus jautājumus, lai atrastu problēmas un sniegtu iespējamo risinājumu tām. Bakalaura darba pirmā nodaļa ir veltīta brīvības atņemšanas vēsturei Latvijas teritorijā. Brīvības atņemšana mūsdienu izpratnē ne vienmēr pastāvējusi. Brīvības atņemšanas soda evolūcija ietver sevī šā soda attīstības dažādas pakāpes, no gūsta, līdz sarežģītai kriminālsodu sistēmai mūsdienās. Bakalaura darba otrā daļa ir veltīta kriminālsoda jēgai un būtībai. Pilnīgā brīvības atņemšanas izpratne nav iespējama bez kriminālsoda institūta izpētes. Darba otrā daļa veltīta kriminālsoda garam, kriminālsoda teoriju izpētei, mūsdienu kriminālsoda izpratnei un būtībai Bakalaura darba trešā nodaļa ir veltīta brīvības atņemšanai kā kriminālsodam. Trešajā daļā autors mēģina sniegt jautājumu, kas saistīti ar brīvības atņemšanu, apskati. Nodaļas mērķis ir sniegt iespējamus risinājumus ar brīvības atņemšanu saistītajām problēmām, uzsvaru liekot uz vispārējiem krimināltiesību jautājumiem.

Deprivation of liberty as a criminal punishment is a very significant institute of criminal law. At about seventeenth century deprivation of liberty was admitted to criminal punishment systems with enthusiasm, replacing medieval ignorance and severity. However, deprivation of liberty, as it turned out later, may also have problems that are associated not only with the execution, but also with the general criminal law issues. Bachelor's work aim is to examine the deprivation of liberty related issues, to find the problem and provide possible solutions. Bachelor's work first chapter is devoted to a history of deprivation of liberty on Latvian territory. Deprivation of liberty in modern sense is not always existed. The time course of a deprivation of liberty was an evolution that includes a personal journey from capture and keeping up in today's complicated penalty system. Bachelor in the second chapter is devoted to criminal punishment intent and spirit. Complete deprivation of liberty as a criminal penalty is not possible without understanding that the sentence of the institute tests. In the second part, the answers to issues such as the punishment spirit and substance of the prosecution theory, the modern understanding of the sentence or criminal punishment. Bachelor's work third chapter is devoted to the deprivation of liberty as a criminal penalty. The third part attempts to give a more comprehensive look at opportunities for the deprivation of liberty key issues and nuances. It seeks to provide solutions to the conditions prevailing in prisons, with an emphasis on the general criminal law issues.
Deprivation of liberty
Keywords: Juridiskā zinātne