Eirāzijas lūša Lynx lynx dzīvotnes raksturojums - Bērziņa, Dace (Latvijas Universitāte, 2016)
Daces Bērziņas Maģistra darba „Eirāzijas lūša Lynx lynx dzīvotnes raksturojums” mērķis ir noskaidrot lūšu dzīvotņu raksturojošās īpašības un izmantošanu. Pētījums veikts balstoties uz 2003. – 2007. gada Eirāzijas lūša Lynx lynx radio telemetrijas datiem. Noteikts, ka lūši, neskatoties uz lielajām platībām ar skuju un jaukto koku mežiem to teritorijās, izvēlas uzturēties lapu koku apgabalos, kā arī teritorijās ar sausieņu un nosusināto mežu īpatsvaru. Dzīvotnes izmantošanu nosaka pieejamie resursi tajā, dzīvnieka izvēle, traucējumi dzīvotnē, cilvēka ietekme. Dace Bērziņas maģistra darbs sastāv no četrām nodaļām ar astoņām apakšnodaļām. Darba tekstuālo informāciju papildina 19 attēli, deviņas tabulas un 14 pielikumi, tas satur 75 lpp.

The aim of Dace’s Bērziņas Master's thesis, "Eurasian lynx Lynx lynx habitat characteristics”, is to find out the characteristics of the lynx habitat and the use of it. The study was conducted on the basis of the 2003–2007 Eurasian lynx Lynx lynx radio telemetry data. It concludes that the lynx, in spite of the large areas with coniferous and mixed forests in their territories, are choosing to stay in deciduous areas, as well as in areas with dry and drained forest proportion. Habitats are determined by the resources available in the animal selection, habitat disturbance and the human impact. Daces Bērziņas master's thesis consists of four divisions with eight subdivisions. The textual information of the thesis is complemented with 19 images, nine tables and 14 appendixes, it contains 75 pages.
Eurasian lynx Lynx lynx habitat characteristics
Keywords: Ģeogrāfija; Lynx lynx; radio telemetrija; dzīvotne; uzturēšanās