Sieviešu un vīriešu intimitātes gaidas viendzimuma draudzībā. - Mergina, Marita (Latvijas Universitāte, 2007)
Mans galvenais jautājums, ko vēlējos noskaidrot savā pētījumā ir par to, vai pastāv atšķirības intimitātes gaidās starp vīriešiem un sievietēm viendzimuma draudzībā. Tāpat arī pētījuma gaitā tika izvirzīts vēl otrs jautājums par to, vai pastāv atšķirības starp intimitātes gaidām, ko sievietes un vīrieši uzrādījuši kā sev nozīmīgus. Dalībnieki tika atlasīti pēc nejaušības principa. Šajā pētījumā piedalījās 60 respondenti - 30 sievietes un 30 vīrieši ar nedaudz atšķirīgiem vecumiem, bet kopumā ar ļoti līdzīgu sociāldemogrāfisko stāvokli. Sieviešu vecums bija no 18 līdz 21 gadam un viņas visas bija studentes. Sieviešu vidējais vecums bija 19,2 gadi. Vecums vīriešiem bija no 18 līdz 25, no kuriem divdesmit viens respondents bija studenti, bet pārējie deviņi bija strādājoši studenti. Vīriešu vidējais vecums bija 19,9 gadi. Visu pētījuma dalībnieku kopējais vidējais vecums 19, 5 gadi. Savā bakalaura darbā es izmantoju pētījumu metodi, kas iekļauta pētījumā „Intimitātes mijiedarbības modeļu novērtēšana”, kuru veikusi kanādiešu pētniece Beverly Fehr (Fehr, 2004). Metode balstās uz jau iepriekš veikto pētījumu rezultātā izstrādātiem 48 izteikumiem, kas raksturo intimitātes gaidas. Aptauja sastāvēja no 3 jautājumiem: 1. Vai jums ir kāds tuvs draugs?(atbildēm attiecīgi – jā, nē, agrāk bija), Cik ilgi jūs esat draugi?(atbildē bija jāmin apmēram gada skaitlis), Cik tuvs jums ir šis draugs?( attiecīgi atbildes – vislabākais draugs, labs draugs, vienkārši labs paziņa). Pēc tam sekoja 48 draudzības intimitātes gaidu izteikumi, kurus respondentiem vajadzēja attiecīgi novērtēt attiecīgi no 1 (pilnīgi neiespējami) līdz 9 (ļoti iespējams). Beigās no visiem 48 izteikumiem nepieciešams izvēlēties 7, kuri katram respondentam šķiet visnozīmīgākie. Galvenie secinājumi – pastāv atšķirības starp vīriešiem un sievietēm intimitātes gaidās viendzimuma draudzībā, kopumā sievietes visos intimitātes gaidās uzrāda augstāku novērtējumu nekā vīrieši. Bet statistisku nozīmīgas atšķirības tika konstatētas tikai dažās intimitātes gaidās. Raksturojot intimitātes gaidu nozīmīgumu, 6 no tām sieviešu un vīriešu grupās tika atzītas par nozīmīgām vienlīdz lielā mērā. Atslēgas vārdi: draudzība, intimitāte, intimitātes gaidas, dzimimatšķirības

General question in this study was question about this, did exist diference between women and men in intimacy expections in same – sex friendship. Another question was about this, did exist gender diferences in intimacy expections who participants present as itself important. Participants were selected randomly. 60 students – 30 women and 30 men. Women were 18 – 21 years old and average age was 19,2 years. Men were 18 – 25 years old and average age was 19,9. But all participants total average age were 19,5 years. In this study I used method what incorporate in research „Rating of Inimacy Interaction Patterns” (Fehr, 2004). Method rest on yet before prospered exploration results framed 48 patterns, which describe intimiacy expections. Form consist from 3 questions: 1. Do you have a close friend? (answers – yes, no, before was), 2. How long time you have been friends? (how much years), 3. How close friends you are? ( best friends, good friends, just good acquaintance).Then follow 48 intimacy expections and participants rating it of 1 (not at all likely) till 9 (extremely likely). In the end, participants from all 48 expections choose 7 intimacy expections, which apliece individual seems more important as others. General conclusions – exist diferences between man and women in intimacy expections of same – sex friendship. Overall women showed higher rating at all intimacy expesctions than men. Statistic significant differene was showed in same expections. Describe intimacy expections importance, woman and men in six o gall patterns allow itself inportance equally. Key words: friendship, intimacy, intimacy expectations, gender diferences.
Expectations for Intimacy in Women and Men in Single-Sex Friendship.
Keywords: Psiholoģija