Digitālo tehnoloģiju izmantošana mācību procesā 4-5 gadu veciem bērniem dabaszinātņu mācību jomā - Parma, Ilona (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba nosaukums: “Digitālo tehnoloģiju izmantošana mācību procesā 4-5 gadu veciem bērniem dabaszinātņu mācību jomā.” Darba autore: Ilona Parma Darba mērķis: integrēt digitālo tehnoloģiju izmantošanu apgūstot dabaszinātņu mācību jomu. Darba apjoms: 47 lappaspuses, 11 attēli, 2 tabulas, 22 literatūras avoti, 7 pielikumi. Atslēgas vārdi: pirmsskola, digitālās tehnoloģijas, digitālā kompitence, digitālie metodiskie un mācību līdzekļi ( DMML), dabaszinātņu mācību joma,. Darba teorētiskajā daļā tika analizēta zinātniskā literatūra, atziņas par pirmsskolas vecuma bērnu attīstības īpatnībām, un pedagoga un bērna digitālā kompetence. Kā arī mācību procesā izmantojamo digitālās tehnoloģiju un digitālo mācību un metodiskie līdzekļu iespējas. Praktiskajā daļā tika veikts pētījums kura pamatā bija pirmsskolas pedagogu anketēšanas rezultātu analīze. Mācību procesā, dabaszinātņu mācību jomā, tika integrētas digitālās tehnoloģijas, kā arī tika izstrādāti kritēriji, kas ļāva veikt konstatējošo un atkārtoto vērtēšanu, kas deva iespēju redzēt progresu pēc digitālo metodisko un mācību līdzekļu integrēšanu mācību procesā, dabaszinātņu mācību jomas. Ir izstrādāti ieteikumi pedagogiem digitālo tehnoloģiju izmantošanā dabaszinātņu mācību jomā, izveidotas metodiskās izstrādnes, eksperiments un pētījumi, kuru realizācijā tika izmantotas digitālās tehnoloģijas un DMML, ar dažādām interaktivitātes iesaistes pakāpēm. Mūsdienu straujā, digitālo tehnoloģiju uzplaukuma laikmetā ir nepieciešams saglabāt un nostiprinās savu digitālo pratību. Balstoties uz daudziem pētījumiem un nozares profesionāļu viedokļiem, šo prasmju attīstīšana ir jāuzsāk jau pirmsskolā. Lai to visu veiksmīgi realizētu, mums ir nepieciešami pedagogi, kas izprot šīs problēmas esamību un ir atvērti iespējām mainīt savus līdzšinējos uzskatus un pārliecības. Savā laikā Čarlzs Darvins ( Charles Robert Darwin, 1809-1882 ) ir teicis: izdzīvos nevis tas kas ir pats gudrākais, nevis tas kas ir pats stiprākai, bet gan tas, kas spēj vislabāk pielāgoties mainīgai videi. “

Title: “The usage of digital technologies in learning for 4-5 year olds in the field of science.” Author: Ilona Parma Objective: to integrate the usage of digital technologies into the field of science. Work volume: 47 pages, 11 images, 2 tables, 22 literature sources, 7 attachments. Keywords: pre-school, digital technologies, digital complexity, digital methodological and teaching tools, science. The theoretical part of the work analysed scientific literature, knowledge of the characteristics of the development of pre-school children, and the digital competence of the educator and child. As well as opportunities for digital technologies and digital learning and methodological tools to be used in the learning process. The practical part carried out a study based on an analysis of the results of the pre-school teachers' questionnaire. Digital technologies were integrated into the learning process, in the field of science, as well as criteria were developed to allow for detection and re-evaluation, which made it possible to see progress in the integration of digital methodologies and learning tools into the science learning process. Recommendations have been developed for educators in the use of digital technologies in the field of science, methodological development, experiment and research developed using digital technologies and digital methodological and teaching tools , with different degrees of interactivity involvement. In today's era of rapid, digital tech boom, it is necessary to preserve and strengthen ones digital literacy. Building on numerous studies and the views of professionals in the sector, the development of these skills should already be started in pre-school. To successfully implement all this, we need educators who understand the existence of this problem and are open to changing their existing beliefs. In his time Charles Robert Darvin (1809-1882) has said: “it is not the smartest thing that will survive, nor the strongest thing, but what is best able to adapt to a changing environment. ”
The usage of digital technologies in learning for 4-5 year olds in the field of science
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola; digitālās tehnoloģijas; digitālā kompitence; digitālie metodiskie un mācību līdzekļi (DMML); dabaszinātņu mācību joma