Svinu nesaturošas segnetoelektriskas keramikas struktūra un dielektriskās īpašības - Dunce, Marija (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā „Svinu nesaturošas segnetoelektriskas keramikas struktūra un dielektriskās īpašības” tika pētīta nātrija litija niobāta (Na1-xLix)NbO3 cieto šķīdumu keramika, kas var tikt izmantota kā alternatīva pašreiz plaši pielietotajiem svinu saturošajiem segnetoelektriskajiem materiāliem, kuru izmantošana mūsdienās tiek pakāpeniski ierobežota ekoloģisko apsvērumu dēļ. Nātrija niobāta (NaNbO3) keramikas paraugiem ar dažādām litija niobāta (LiNbO3) piejaukuma koncentrācijām x ar RLC tilta metodi tika iegūtas un izpētītas dielektriskās caurlaidības ε un dielektrisko zudumu tgδ atkarības plašā temperatūru (līdz 500ºC) un frekvenču (1 kHz - 500 kHz) diapazonā. Ar skanējošās elektronu mikroskopijas palīdzību tika izpētīta paraugu mikrostruktūra. Novērtēti keramikas graudu izmēri un forma pie dažādām piejaukuma vērtībām. Apspriests iespējamais graudu augšanas mehānisms saistībā ar keramikas termiskās apstrādes parametriem

The research presented in the bachelor thesis “Structure and dielectric properties of lead-free ferroelectric ceramics” is focused on (Na1-xLix)NbO3 ceramics solid solutions. These materials could be an environmentally friendly substitution for nowadays commonly used lead-containing ferroelectric materials. Dispersion of dielectric permittivity ε and dielectric loss tanδ for the samples with different LiNbO3 concentrations x has been studied in wide temperature (up to 500ºC) and frequency (1 kHz – 500 kHz) range. Microstructure of the ceramics has been studied using scanning electron microscopy technique. Grain sizes and shape for samples with different x values are rated and possible mechanism of grain growth is discussed with relation to production parameters
Structure and dielectric properties of lead – free ceramics
Keywords: Fizika