Perfekcionisma un ķermeņa tēla uztveres saistība ar fizisko aktivitāšu biežumu un intensitāti vīriešiem un sievietēm - Podniece, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis – noskaidrot vai un kādas pastāv saistības starp perfekcionismu, ķermeņa tēla uztveri un fiziskām aktivitātēm; vai pastāv dzimumatšķirības un vecumgrupu atšķirības starp mainīgajiem. Pētījumā piedalījās 131 dalībnieks (86 sievietes, 45 vīrieši) vecumā no 18-85 gadiem. Pētījumā izmantotā anketa sastāvēja no Frosta Multidimensionālās Perfekcionisma skalas (Frost, 1990), Ķermeņa tēla novērtējuma aptaujas (Cash, 2002) un jautājumiem par fizisko aktivitāšu veikšanu un sociāldemogrāfiskajiem datiem. Rezultāti rāda, ka ķermeņa tēla novērtējums ir negatīvi saistīts ar neadaptīvu perfekcionismu kopumā un apakšskalām Vecāku ekspektācijas un kritika un Bažas par kļūdām un rīcību. Fizisko aktivitāšu rādītāji ir pozitīvi saistīti ar ķermeņa tēla uztveri, bet nav saistīti ar neadaptīvu perfekcionismu. Tika atrastas statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības vidējas un augstas intensitātes fizisko aktivitāšu rādītājos un perfekcionisma apakšskalā Bažas par kļūdām un rīcību, kā arī vecumgrupu atšķirības vidējas intensitātes fizisko aktivitāšu rādījumos.

The aim of the bachelor's thesis is to determine whether and how perfectionism, body image perception, and physical activity are related; and whether there are gender and age group differences among these variables. The study involved 131 participants (86 women, 45 men) aged 18-85 years. The survey used in the study consisted of the Frost Multidimensional Perfectionism Scale (Frost, 1990), the Body Image Assessments: BISS (Cash, 2002), questions about physical activity and sociodemographic data. The results show that body image evaluation is negatively correlated with overall maladaptive perfectionism and the subscales of Excessive concern with parents’ expectations and evaluation and Concern over mistakes and doubts about actions. Physical activity levels are positively related to body image perception but are not related to maladaptive perfectionism. Statistically significant gender differences were found in the measures of moderate and high-intensity physical activity and the perfectionism subscale of Concern over mistakes and doubts about action, as well as age group differences in the indicators of moderate-intensity physical activities.
The Association of Perfectionism and Body Image Perception with Frequency and Intensity of Physical Activity in Men and Women
Keywords: Psiholoģija; perfekcionisms; ķermeņa tēla uztvere; fiziskās aktivitātes; dzimums; vecumposmi