RES JUDICATA princips un tiesas sprieduma prejudicialitāte civilprocesā - Brodiņš, Artis Artūrs (Latvijas Universitāte, 2024)
Lai gan atrodami dažādi Latvijas tiesu spriedumi un juridiskas publikācijas, kuros izteiktie secinājumi balstīti uz res judicata principu, šis princips plašāk Latvijā nav pētīts. Tā kā res judicata princips ir nozīmīgs un aktuāls tiesu praksē, autors aplūko res judicata principa vēsturisko attīstību, tā izpausmes civilprocesā, kā arī atsevišķi analizē tiesas sprieduma prejudicialitāti un tās galvenos aspektus, tos salīdzinot Latvijā, angloamerikāņu tiesību saimē un Francijā, kā arī identificējot būtiskākās atšķirības. Darba rezultātā izteiktas dažādas atziņas par res judicata principu un tiesas sprieduma prejudicialitāti, tostarp par res judicata attiecināšanu uz tiesas sprieduma motīvu daļu, tiesas sprieduma likumīgā spēka subjektīvām robežām, kā arī citiem jautājumiem. Identificējot dažādus problēmjautājumus, tiem piedāvāti risinājumi.

Although various Latvian court rulings and legal publications can be found where the conclusions are based on the principle of res judicata, this principle has not been widely studied in Latvia. Given that the principle of res judicata is significant and relevant in judicial practice, the author examines the historical development of the res judicata principle, its manifestations in civil procedure, and separately analyses the preclusive effect of a court judgment and its main aspects, comparing them across Latvia, the Anglo-American legal system, and France, as well as identifying the most significant differences. The work presents various insights regarding the res judicata principle and the preclusive effect of a court judgement, including the application of res judicata to the reasoning of a court judgment, the subjective limits of a judgement’s legal force, as well as other issues. After identifying various problems, solutions to them are proposed.
The Principle of Res Judicata and the Preclusive Effects of a Court Judgment in Civil Procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; res judicata princips; prejudicialitāte; tiesas spriedums; tiesas sprieduma likumīgais spēks; tiesiskā noteiktība