Reģionu nevienmērīgā novecošanās: iekšzemes migrācijas loma Vidzemē - Dundure, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā “Reģionu nevienmērīga novecošanās: iedzīvotāju iekšzemes migrācijas loma Vidzemē” analizēta jauniešu un senioru pārvietošanās dzīvesvietas maiņas nolūkā. Pētījumā aplūkoti dzīves gājuma jēdziena un iekšzemes migrācijas teorētiskie aspekti. Darbā noskaidroti iedzīvotāju skaita un izvietojuma pārmaiņu, kā arī demogrāfisko sastāvu un iekšzemes migrāciju raksturojošie rādītāji pētījumam izvēlētajā Vidzemes reģionā. Pētījumā izmantoti gan tautas skaitīšanas un iedzīvotāju reģistra, gan iedzīvotāju iekšzemes migrācijas uzskaites dati, kurus apkopo Centrālā statistikas pārvalde. Bakalaura darba rezultāti apstiprina iekšzemes migrācijas būtisko lomu iedzīvotāju skaita un demogrāfiskā sastāva pārmaiņās, kā arī atklāj migrācijas rādītāju ģeogrāfiskās atšķirības. Iegūtie secinājumi apkopo Vidzemē raksturīgās migrācijas iezīmes jauniešiem un senioriem. Darbu veido ievads, 6 nodaļas, secinājumi, kā arī izmantotās literatūras un avotu saraksts. Teksta kopējais apjoms ir 45 lapaspuses, ietverot 24 attēlus. Atslēgvārdi: iedzīvotāju ģeogrāfija, iekšzemes migrācija, novecošanās, dzīves gājuma jēdziens, Vidzeme.

The bachelor thesis “Unequally ageing regions: exploring the role of internal migration in Vidzeme” analyses internal migration patterns among young adults and elderly people. The study examines the theoretical aspects of the concept of life course and internal migration. The research identifies population change and distribution, demographic composition and internal migration in the Vidzeme region. The thesis exploits census and population register data and data on domestic migration collected by the Central Statistical Bureau of Latvia. The results of the bachelor thesis confirm the vital role of internal migration in population and demographic changes and reveal geographical differences in migration indicators. The findings summarise the migration patterns of the young and older people in Vidzeme. The thesis consists of an introduction, six chapters, conclusions, and a reference list. The total amount of text is 45 pages, including 24 figures. Keywords: population geography, internal migration, ageing, life course, Vidzeme.
Unequally ageing regions: exploring the role of internal migration in Vidzeme
Keywords: Ģeogrāfija; iedzīvotāju ģeogrāfija; iekšzemes migrācija; novecošanās; dzīves gājuma jēdziens; Vidzeme