Sabiedrības drošība kā leģitīmais mērķis aktuālo cilvēktiesību ierobežojumu kontekstā - Tarabanovska, Marta (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs “Sabiedrības drošība kā leģitīmais mērķis aktuālo cilvēktiesību ierobežojumu kontekstā” sniedz ieskatu par to, kas ir sabiedrības drošība, kā to apdraud reliģijas brīvības ārējā izpausme – galvassegu nēsāšana, kā arī obligātās vakcinācijas neievērošana. Darbs ir sadalīts trīs nodaļās, sākot ar sabiedrības drošības kā leģitīmā mērķa izpēti un analīzi par to, vai galvassegu nēsāšanas aizliegums publiskās vietās nepamatoti aizskar Satversmes 99. pantā minētās tiesības uz reliģijas brīvību, kā arī analizējot, vai obligātās vakcinēšanās pienākums aizskar Satversmes 96. pantā minētās tiesības uz privāto dzīvi. Darbā plaši aplūkota Satversmes tiesas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse, pētīta citu valstu pieredze attiecībā uz aizliegumu publiskās vietās atrasties seju aizsedzošā apģērbā un obligāto vakcinēšanās pienākumu, kā arī analizētas tiesības uz atteikšanos no obligātās vakcinēšanās. Darba noslēgumā izvirzīti secinājumi par cilvēktiesību ierobežojumiem un to attaisnošanu ar leģitīmo mērķi – sabiedrības drošību, kā arī sniegts priekšlikums par nepieciešamām izmaiņām normatīvajā aktā. Atslēgvārdi: reliģija, vakcīnas, sabiedrības drošība, leģitīmais mērķis, pamattiesību ierobežošana, galvassegu nēsāšanas aizliegums.

The Master's Thesis “Public Security as a Legitimate Purpose in the Context of Current Human Rights Restrictions” provides insight into what public security is, as threatened by the external manifestation of freedom of religion - wearing headscarves as well as being undermined by non-compliance with compulsory vaccination. The work is divided into 3 chapters, starting with the study of public safety as a legitimate aim and analysis of whether the ban on wearing headscarves in public places unjustifiably violates the right to freedom of religion referred to in Article 99 of the Satversme, as well as the obligation of compulsory vaccination infringes Article 96 of the Satversme right to privacy. The court practice of the Constitutional Court and the European Court of Human Rights is widely discussed in the thesis, the experience of other countries regarding the prohibition to be in public places with clothing covering the face and the obligatory vaccination obligation, as well as the right to abandon compulsory vaccination has been studied. At the end of the thesis, conclusions and suggestions on the necessary changes in legislation have been made. Keywords: religion, vaccines, public security, legitimate purpose, restriction of fundamental rights, ban on headbands.
Public Security as a Legitimate Purpose in the Context of Current Human Rights Restrictions
Keywords: Juridiskā zinātne; reliģija; vakcīnas; sabiedrības drošība; leģitīmais mērķis; pamattiesību ierobežošana