Starptautiskās komerciālās arbitrāžas tiesības - Kačevska, Inga (Latvijas Universitāte, 2010)
Anotācija Starptautiskā komerciālā arbitrāža ir svarīgs, efektīvs, privāts un tradicionāls strīda izšķiršanas mehānisms, tādēļ darba „Starptautiskās komerciālās arbitrāžas tiesības” mērķis ir padziļināti izpētīt un konstatēt starptautisko arbitrāžas tiesību juridisko dabu, tiesību nozares attīstības tendences, kā arī nacionālo un starptautisko avotu mijiedarbību un piemērošanas kolīzijas, tomēr, tā kā starptautiskās arbitrāžas tiesības ir ļoti plašas - tās aptver jautājumus, sākot no šķīrējtiesas līguma noslēgšanas, strīda izskatīšanas līdz brīdim, kad šķīrējtiesas spriedums tiek atzīts un izpildīts valsts tiesā – šajā darbā ir analizēti tikai arbitrāžas tiesību būtiskākie jautājumi, šo tiesību tvērums, avoti, subjekti, priekšmets un šķīrējtiesas līgums. Nepietiekamais, pretrunīgais un kritiski vērtējamais šķīrējtiesas institūta regulējums Latvijas nacionālajās tiesībās, kas savukārt ietekmē starptautisko arbitrāžas tiesību piemērošanas izpratni un praksi, bija noteicošais faktors promocijas darba tēmas izvēlē. Tāpēc sākotnēji darbā tiek konstatēta definīciju „starptautisks”, „komerciāls”, „arbitrāža” dažādība, kā arī sniegta atbilde, kādas ir tiesiskās sekas, ja arbitrāža ir starptautiska un komerciāla, kādi privāti un starptautiski avoti un kādā veidā šajā gadījumā piemērojami. Darbā tiek analizēts, kā mainās šķīrējtiesas līguma forma, spēks un interpretācija starptautiskajās arbitrāžas tiesībās atkarībā no piemērojamām tiesībām, kādas ir tā sekas pusēm un trešām personām (tostarp publisko tiesību juridiskajām personām). Darba nobeigumā ir izteikti priekšlikumi grozīt nacionālo procesuālo likumu attiecībā uz šķīrējtiesām, lai tas atbilstu starptautiskiem standartiem un būtu piemērojams arī starptautiska procesa gadījumā, kā arī sniegti ieteikumi, kā piemērot starptautiskās arbitrāžas tiesības gan tiesu, gan šķīrējtiesu praksē. Atslēgas vārdi: Starptautiskā komerciālā arbitrāža, starptautiskās komerciālās arbitrāžas avoti, šķīrējtiesas līgums, lex mercatoria. Darba apjoms: 281. lpp. Pielikumi: 1. Izmantoto informācijas avotu vienību daudzums: 445

Abstract Doctoral thesis “International Commercial Arbitration Law” deeply examines legal nature and development tendencies of the international arbitration law as well as interaction and conflicts between national and international arbitration laws and rules. However, the international commercial arbitration law is very broad (covering the questions as from conclusion of arbitration agreement to enforcement and execution of arbitration award) the thesis is limited to the main questions and problems regarding the scope of the international commercial arbitration law, its sources, subjects and the arbitration agreement. Incomplete, controversial and criticized regulation of arbitration in Latvia, which respectively influences understanding and praxis in applying international arbitration law, was the main reason for commencing this research. For example, there are more than 190 arbitration institutions in Latvia and all of them have jurisdiction to hear also international cases. The dissertation starts with discussion of the diversity of such terms as “arbitration”, “international”, “commercial” then indicates the legal effect on arbitration and applicable public and private law if arbitration is defined as international and commercial. The dissertation deeply studies the validity, form, interpretation and binding effect of arbitration agreement to parties and third parties (including public law legal persons) depending on change of applicable rules. Finally, there are suggested many changes in the Latvian Civil Procedure Law in order the law would comply with international standards and be suitable for applying in international commercial arbitration procedure as well as the thesis specifically suggest the tips how to apply international arbitration law in arbitration and the court. Size of work: 281. p. Appendixes: 1. References to the sources: 445 Key words: international commercial arbitration, sources of international arbitration, lex mercatoria, arbitrability, arbitration agreement.
International Commercial Arbitration Law
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Juridiskā zinātne; Tiesību zinātne