Trasoloģija pirmstiesas kriminālprocesā - Pure, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Trasoloģija satur ievērojamu dabas likumu kopumu, kas norāda uz šīs zinātnes daudzveidību. Kā obligāts pēdu izzināšanas pamatnoteikums ir trasoloģiskās ekspertīzes noteikšana, veikšana un rezultātu apkopošana eksperta atzinumā, kam piemīt būtiska nozīme kriminālprocesuālajā darbībā un pierādīšanā. Pētījuma mērķis ir izprast trasoloģijas būtību un lomu pirmstiesas kriminālprocesā, analizēt pēdu rašanās mehānismus, to veidus, izņemšanas un fiksēšanas pamatnoteikumus, noskaidrot trasoloģiskās izpētes funkcijas un uzdevumus, akcentēt to nozīmi vainas pierādīšanas procesā, kā arī norādīt trasoloģijas problemātiku praksē un tās attīstības perspektīvas. Lai autores izvirzītie mērķi tiktu sasniegti, ir nepieciešama sekojošu uzdevumu veikšana: 1. Juridiskās literatūras, dažādu autoru sniegto definīciju un uzskatu salīdzināšana un kritiska izvērtēšana, viedokļa paušana; tiesību aktu analizēšana, normatīvā regulējuma konstatēšana trasoloģijas tēmas ietvaros. 2. Trasoloģijā pētīto pēdu uzskaite un tās galveno elementu analīze, tiesu prakses pētīšana, lai izprastu trasoloģijas lomu noziedzīgu nodarījumu atklāšanā. 3. Trasoloģiskās ekspertīzes statistikas izpēte tās aktualitātes noskaidrošanai, tās veikšanas pamatnoteikumu un prakstiskās problemātikas noskaidrošana, kā arī eksperta atzinuma kā pierādīšanas līdzekļa izvērtēšana un savu subjektīvo uzskatu paušana. Veicot iegūto rezultātu analīzi, autore nonāk pie secinājuma, ka mūsdienās, ņemot vērā plašo kriminālistiskās literatūras klāstu, ir nostiprināta viennozīmīga trasoloģijas izpratne. Latvijas likumdošana pratiski neregulē pēdu izņemšanas, fiksēšanas pamatnoteikumus, tādēļ izmeklēšanā amatpersonas paļaujas uz literatūrā nostiprinātiem pamatprincipiem, metodēm un noteikumiem. Trasoloģiskā izpēte ietekmē noziedzīgu nodarījumu atklāšanu, kā arī tās metodes un līdzekļi ir nostabilizējušies, izmantojot modernas tehnoloģiskās iekārtas, kas būtiski atvieglo pierādīšanas procesu. Atslēgas vārdi: trasoloģija, trasoloģiskā ekspertīze, pirmstiesas kriminālprocess, pierādīšanas līdzekļi, izmeklēšana

Traceology contains considerable set of natural law principles, which proves the diversity of this science. As mandatory trace cognition rule is traceological expertise determination, performance and summarizing it’s results into an expert conclusion, which, in fact, is an evidence and has an essential role in the criminal procedure. The aim of the study is to understand the essence of traceology and the way it affects pre – trial criminal procedure, to analyze trace emergence mechanisms, its’ description and sort, the basics of collecting trace evidence and it’s fixation, to clarify functions and tasks of the traceological expertise, as well emphasize its’ value in proving the defendant’s guilt and last but not least, to indicate problems of traceology and it’s development perspectives. In order to fulfil author’s purpose, it’s necessary to accomplish following tasks: 1. To compare and critically evaluate legal law literature, various authors’ opions and offered definitions, to express own point of view; to analyze law and normative regulations related to traceology. 2. To enumerate traces and marks, that include in traceology system, to analyze it’s main elements, and to understand traceology’s role in crime detection, there’s a need to research judicial practice. 3. To research traceological expertise statistics in order to determine whether it is actual, to find out it’s practical issues and bacics of performance, as well as give an evaluation of how expert’s conclusion is important as an evidence, lastly, to give own subjective opinion about the topic. To summarize, author has come to the conclusion, that comprehension of traceology has strenghtened in literature. Latvian legislation does not regulate trace collecting and fixating orders, however inspectors rely on literature – based principals and methods. Traceologocial analysis has affect on criminal justice, it’s instruments and methods have established, using modern technological equipment, that significantly ease the aspect of criminal evidence. Key words: traceology, traceological expertise, pre – trial criminal procedure, evidence methods, investigation.
Traceology of pre-trial criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; trasoloģija; trasoloģiskā ekspertīze; pirmstiesas kriminālprocess; pierādīšanas līdzekļi; izmeklēšana