Valsts robežas nelikumīga šķērsošana - Aksjonovs, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2017)
Valsts robežas nelikumīga sķērsošana ir viens no aktuālākajiem problēmjautājumiem Latvijas Republikā un Eiropas Savienībā, jo augstākas dzīves kvalitātes meklējumos milzīgs imigrantu skaits cenšas nelikumīgi iebraukt Eiropas Savienībā. Maģistra darba ietvaros šis nodarījums tika pētīts vispusēji. Pirmajā nodaļā - valsts robežas jēdziena skaidrojuma pētījums un atbilstošu institūciju atbildība par valsts robežas drošību. Savukārt otrajā nodaļā - valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas regulējuma vēsture Latvijas Republikā. Trešā darba nodaļa veltīta nodarījuma sastāva, sankciju un problēmjautājumu analīzei. Ceturtajā nodaļā sniegts citu valstu (Latvijas Republikas kaimiņvalstu) normatīvo aktu pētījums valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas jautājumos.

Illegal entry has become one of the topical issues for EU and the Republic of Latvia as a staggering amount of immigrants is trying to enter EU illegally in search of higher quality of life. In this work author is studying a phenomenon of illegal border crossing from different perspectives. In the first part of this work author is discussing the definition of a state border, and what government institutions are responsible for the safety of state borders. The second part, in turn, is focused on studying illegal entry cases in a history of the Republic of Latvia. The third part is dedicated to analysis of sanctions, element of crime and important issues. In the fourth part author is discussing regulatory acts valid in other countries. Key words: state border, direct intent, illegal entry, border crossing point.
Illegal crossing of the state borders
Keywords: Juridiskā zinātne; valsts robeža; tiešs nodoms; nelikumīga šķērsošana; robežšķērsošanas vieta