Dubultās sodīšanas nepieļaujamības (ne bis in idem) principa pārkāpumi - Deļikatnaja, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba tēma “Dubultās sodīšanas nepieļaujamības (ne bis in idem) principa pārkāpumi” tika izvēlēta, pamatojoties uz to, ka principa interpretācija joprojām tiek pilnveidota, arvien sasniedzot jaunas atziņas, kuras ir būtiskas principa pamatotā piemērošanā. Latvijas tiesu praksē joprojām saskatāmas problēmas ar principa vienveidīgu piemērošanu, tādējādi pasliktinot apsūdzētā stāvokli un pieļaujot principa pārkāpumus. Darbā ir apskatīta principa attīstība gadsimtu griezumā, principu reglamentējošā normatīvā bāze, principa interpretācija Eiropas Cilvēktiesību tiesas (turpmāk - ECT) un Eiropas Savienības tiesas (turpmāk – EST) judikatūrā, pieteikumu par iespējamo principa pārkāpumu analīze un Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta (turpmāk – Senāta Krimināllietu departaments) lēmumu analīze, konstatējot ne bis in idem pārkāpumus. Pētījumā izmantoti normatīvie tiesību akti, juridiskā literatūra, publikācijas un juridiskās prakses materiāli. Atslēgas vārdi: ne bis in idem, res judicata, tiesības uz taisnīgu tiesu, dubultā sodīšana, atkārtots process, Endžela (Engels) kritēriji, krimināltiesisks raksturs.

The subject of the Master’s Thesis “Double jeopardy (ne bis in idem) principle violations” was chosen, on the basis that the interpretation of the principle is still being refined, with new findings becoming essential for the new opinion (judgement or outlook) of the principle. Problems with applying the principle are still visible in the practice of Latvian courts, which worsens the accused’s situation, promoting violations of the principle. In this thesis the author described the development of the principle over the centuries, the regulatory framework governing the principle, interpretation of the principle in the case-law of the European Court of Human Rights and the European Union Court, analysed applications for possible violations of the principle and decisions of the Department of Criminal Cases of the Supreme Court of the Republic of Latvia. In developing the work, the author used normative legal acts, legal literature, publications and materials of legal practice. Keywords: ne bis in idem, res judicata, right to a fair trial, double punishment, double jeopardy, not twice for the same thing, Engels criteria, criminal nature.
Double jeopardy (ne bis in idem) principle violations
Keywords: Juridiskā zinātne; ne bis in idem; res judicata; tiesības uz taisnīgu tiesu; dubultā sodīšana; atkārtots process