Bibliotekāra profesionalitāte un personība - Zvaigzne, Vita (Latvijas Universitāte, 2006)
Bibliotekāra personības profesionalitāte un darba vides kritēriji aplūkoti vairākos aspektos – personības attīstība, profesionalitātes fenomens un filozofija, attīstība, mūsdienīgs traktējums, kompetence un attīstība. Īpaša uzmanība pievērsta organizācijas kultūrai, grupas procesiem, sociāli psiholoģiskam klimatam. Darba praktiskajā daļā ar anketēšanas metodes palīdzību tika pētītas personības vērtības, komunikatīvie, intelektuālie un darba vides kritēriji, darbinieka attieksme pret darbu, izaugsmi un kolektīvu. Pētījums var būt saistošs gan bibliotekārā darba speciālistiem, gan citiem interesentiem, kuru uzmanības lokā ir personība un profesionalitāte strauji mainīgajā informācijas sabiedrībā un noderēs kā ierosinājums citiem pētījumiem par bibliotekāra personību un bibliotekāro vidi.

This diploma paper deals with the professionalism of the librarians required for the library environment. The criteria for librarian’s personality as well as library work environment has been discussed in this work from various points of view, including the personality development, the philosophy of professionality as a phenomenon, its development, professionality and competence of an emplyee in our modern understanding. The questionnaire method was used in the practical part of the paper to investigate the personality values of a librarian, communication and intellectual skills, criteria for work environment, employee’s attitude to work. These analyses may be useful to library professionals as a source of information on personality and professionalism in the changing environment of our modern society.
Personally and Professional abilities of Librarians
Keywords: Komunikācijas zinātne