Māšu pēcdzemdību depresijas simptomu saistība ar zīdīšanas pieredzi un uztverto atbalstu bērna aprūpē - Slūtiņa, Loreta Estere (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt māšu pēcdzemdību depresijas simptomu saistību ar zīdīšanas pieredzi un uztverto atbalstu bērna aprūpē. Pētījumā piedalījās 217 respondentes, 18-44 gadus vecu sieviešu grupā ar vidējo vecumu: 27.01 gadi, kurām jaunākais bērns ir vecumā līdz 2 gadiem. Tika aizpildīta Edinburgas pēcdzemdību depresijas aptauja (Edinburg Postnatal Depression Scale, /EPDS/; Cox, Holden, Sagovsky, 1987) un Daudzdimensionālā uztvertā sociālā atbalsta skala (Multidimensional scale of perceived social support /MSPSS/, Zimet, Dahlem, Zimet, Farley, 1988), kā arī tika atbildēts uz 11 jautājumiem par zīdīšanas pieredzi, kur par pamatu šo jautājumu izveidei tika izmantota “Aptauja par jaundzimušajiem” (The Neonatal Questionnaire, Fein, Labiner-Wolfe, Shealy, Li, Chen, Grummer-Strawn, 2017). Ievākto datu analīze apstiprināja, ka pastāv statistiski nozīmīga negatīva saistība starp uztverto atbalstu un pēcdzemdību depresijas simptomiem, un statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp uztverto atbalstu un patiku pret zīdīšanu. Tāpat arī tika noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīga negatīva saistība starp pēcdzemdību depresijas simptomiem un patiku pret zīdīšanu, kā arī statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp pēcdzemdību depresijas simptomiem un zīdīšanas problēmu skaitu.

The aim of this bachelor's study was to research mathernal postpartum symptoms and how they correlate with breastfeeding experience and perceived support in child care. The study was based on 217 respondents, who were women whit child that is younger than 2 years. The study inquired women from 18 to 44 years old and whit an average age of 27.01 years. Respondents were requested to complete The Edinburgh Postnatal Depression Scale, (EPDS; Cox, Holden, Sagovsky, 1987) and Multidimensional scale of perceived social support (MSPSS, Zimet, Dahlem, Zimet, Farley, 1988), and they also needed to answer 5 questions about breastfeeding experience, where The Neonatal Questionnaire (Fein, LabinerWolfe, Shealy, Li, Chen, Grummer-Strawn, 2017) was used as the basis for creating these questions. The analysis of gathered data concurred that there is a statistically significant negative correlation between perceived support and postpartum depression symptoms, and a statistically significant positive correlation between perceived support and feelings toward breastfeeding. The study also found that there is a statistically significant negative correlation between postpartum depression symptoms and feelings toward breastfeeding, and a statistically significant positive correlation between postpartum depression symptoms and the number of breastfeeding problems.
Connection Between Maternal Postpartum Depression with Breastfeeding Experience and Perceived Support in Child Care
Keywords: Psiholoģija; pēcdzemdību depresija; zīdīšanas pieredze; uztvertais atbalsts; bērna aprūpe