Optimāla palīgmainīgo izvēle neatbildētības nobīdes samazināšanai izlases veida apsekojumos - Roze, Liliāna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura tēma ir “Optimāla palīgmainīgo izvēle neatbildētības nobīdes samazināšanai izlases veida apsekojumos”. Neatbildētība ir sastopama gandrīz katrā izlases apsekojumā, šī problēma ir bieži sastopama. Neatbildētība sarežģī statistiķu darbu, lai izveidotu ticamus, precīzus datus un secinājumus. Darba uzdevums bija aplūkot neatbildētības nobīdes samazināšanu ar palīgmainīgo palīdzību gan teorētiski, gan praktiski. Darba mērķis - atrast optimālu palīgmainīgo komplektu neatbildētības samazināšanai dažādiem apsekojumiem. Visi aprēķini tika veikti statistikas skaitļošanas programmēšanas valodā R.

The topic of bachelor’s work is “Optimal identification of auxiliary variables in sample surveys to reduce nonresponse bias”. Nonresponse occurs almost every sample survey, this problem occurs usually. Nonresponse complicates statistician work to get reliable and accurate data. Main task was to look at the theory and practical about reducing nonresponse bias with auxiliary variables help. The works goal was to identify optimal auxiliary variables to reduce nonresponse bias in different surveys. All computing was made in statistical programming language R.
Optimal identification of auxiliary variables in sample surveys to reduce nonresponse bias
Keywords: Matemātika; izlase; neatbildētība; palīgmainīgie; kalibrācijas faktors; nobīdes indikatori