Lingvistiskie aspekti Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas ceremonijas atspoguļojumā plašsaziņas līdzekļos - Oļševska, Edīte (Latvijas Universitāte, 2014)
Starptautiskās attiecības spēlē būtisku lomu mūsu dzīvē, un plašsaziņas līdzekļi kalpo kā starpnieks starp sabiedrību un politisko sistēmu. 2014. gadā, Rīgai (Latvija) un Ūmeo (Zviedrija) ir iespēja piedalīties ievērojamajā notikumā, ko sauc Eiropas kultūras galvaspilsēta. Šis pasākums ir ļoti svarīgs sociālai, kultūras un ekonomiskajai attīstībai, tā kā Eiropas Savienības izvēlētās pilsētas var mainīt savu tēlu, veicināt pilsētu atjaunošanos un palielināt savu atpazīstamību starptautiskajā līmenī. Darba autore veica analīzi, lai noteiktu, kā šī notikuma atklāšanas ceremonija tika atspoguļota dažādos plašsaziņu līdzekļu avotos, un vai žurnālistu nostāja ietekmēja valodu avīžu raktos. Lai sasniegtu šo mērķi, darba autore veica tabloīdu un lielformāta laikrakstu diskursa analīzi, lai izpētītu lingvistiskos aspektus tajos. Rezultāti liecina, ka žurnālistu viedoklis lielā mērā ietekmē gan tabloīdu, gan lielformāta avīžu rakstu valodu. Atslēgvārdi: avīzes, tabloīdi, lielformāta laikraksti, diskursa analīze, mediju diskurss, novērtējums, Eiropas kultūras galvaspilsēta.

International relations play an integral role in our lives, and the mass media serves as an intermediary between the public and the political systems. In the year 2014, Riga (Latvia) and Umea (Sweden) have the chance to take the opportunity of participating in the remarkable event called European Capital of Culture. This event is very important in terms of social, cultural and economic development as the cities selected by the European Union can change their image, promote urban renewal and increase their profile and visibility on an international level. The author of the paper came forward with the analysis of how the opening ceremony of this event was described in different media sources, and whether the language in the news reports was influenced by journalists’ stance. In order to reach this goal, the author of the paper applied a discourse analysis of the news stories from tabloids and broadsheet newspapers in order to investigate the linguistic aspects of them. The results show that the language in news reports is highly influenced by journalists’ personal evaluation in both in tabloids and in broadsheet newspapers. Key words: newspapers, tabloids, broadsheets, discourse analysis, media discourse, evaluation, European Capital of Culture.
Linguistic Aspects of Representation of the European Capital of Culture Opening Ceremony in the Media
Keywords: Valodniecība