1.Kor.14:34,35 – interpolācija? - Lavrinoviča, Aļesja (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī darba nosaukumā ir jautājums, vai 1Kor 14:34,35 ir interpolācija. Vairāki ekseģēti ir snieguši pozitīvu atbildi, bet kā ir faktisko materiālu, kurā atrodami 1Kor 14:34,35? Dotā darba mērķis ir analizēt ārējos pierādījumus (t.i. manuskriptus un manuskriptu tradīcijas vēsturi) un noskaidrot, kā teksta kritikas pierādījumi var sekmēt diskusiju par interpolācijas jautājumu 1Kor 14:34,35 pasāžā. Darba metožu kopums ir daudzveidīgs: •Konteksta analītiskais pārskats (iekšējo pieradījumu pārskats) •Tieša manuskriptu izpēte ar 1Kor 14:34,35 •Manuskriptu tradīcijas analīze (arī dažu patristikas autoru liecību pārbaude). Darbā gūtie rezultāti, pēc manām domām, apstiprina to, ka ārējie pierādījumi signalizē par 1Kor 14:34,35 kā interpolētu teksta bloku.

The title of the present paper asks the question, whether 1.Cor.14:34,35 is an interpolation. Several exegetes have answered positively, but how about the factual data, where this text is found? The goal of the present paper is to analize external evidence (the manuscripts and the history of the manuscript tradition) and to find out, how the text-critical evidence can contribute to the discussion of the 1.Cor.14:34,35 as an interpolation. There are several methods in this paper: •The overview of the context analysis (internal evidence) •Direct analysis of the manuscripts with the 1.Cor.14:34,35 •Analysis of the manuscript tradition (including some patristic authors). The results of this paper, to my mind confirm that the external evidence signalizes about the 1.Cor.14:34,35 as an interpolated textual block.
1.Cor.14:34,35 - an Interpolation?
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne