K. G. Junga VII runas mirušajiem - Sinka, Atis (Latvijas Universitāte, 2011)
‘’Septiņas Runas Mirušajiem’’ ir Karla Gustava Junga - šveiciešu psihoanalītiķa, analītiskās psiholoģijas skolas dibinātāja darbs, kas sarakstīts 1916. gadā. Sākotnēji izplatīts nelielos eksemplāros. ‘’Septiņas runas Mirušajiem’’ sarakstīts ar Junga attīstītās metodes ‘’aktīvās izstēles’’ palīdzību, lietojot gnosticisma un psiholoģijas leksiku. Šis darbs parāda Karla Gustava Junga dzīves pavērsiena punktu sākumu – eskperimentus ar sevi, konfrontējot sevi ar bezapziņu. Šis darbs ir tulkojums (no angļu valodas uz latviešu) ar ievadu par ‘’Septiņām Runām Mirušajiem.’’ Darba tēze: Karla Gustava Junga ‘’Septiņas Runas Mirušajiem’’ iezīmē Junga attieksmes maiņu pret bezapziņu, Jungs maina attieksmi pret tās klātbūtni apziņā, no negatīva vērtējuma pārejot uz pozitīvu Uzstādot šādu tēzi ‘’Septiņas Runas Mirušaiem’’ tiek skatītas K. G. Junga darbu ietvaros kā arī šī konkrētā darba komentāri, tiek pētīta šī darba jēga, sasaiste ar psiholoģiju, K. G. Junga kolektīvās bezapziņas un arhetipu idejas iedīgļi. Šī darba mērķis nav pierādīt vai apgāzt viņa’’aktīvās iztēles’’ ceļā gūto vīziju objektivitāti, esamību vai neesamību. ‘’Septiņas Runas Mirušajiem’’ nav plaši pētīts darbs, tomēr ņemot vērā tā sasaisti ar K. G. Junga ideju izcelsmi, ir nepieciešams interpretēt šo darbu, lai skaidrāk varētu izprast analītiskās psiholoģijas dibinātāja Junga idejas un uzskatus. Darba gaitā tiek noskaidrots, ka ‘’Septiņi Runas Mirušajiem’’ ir atskaites punkts Junga darbos attieksmes maiņai pret bezapziņu, balstoties gan uz pētīto darbu, gan uz viņa akadēmiskajiem traktātiem.

‘’Seven Sermons to the Dead’’ is written by swiss psychoanalyst, the founder of Analytical Psychology - Carl Gustav Jung in 1916. Firstly it was ment for small circulation. ‘’Seven Sermons to the Dead’’ is written with ‘’Active imagination’’ method wich was developed by Jung in order to make unconcios contents concious. ‘’Seven Sermons to the Dead’’ contains terms which ar mostly used in gnosticism and analitical pshychology. This work shows Jungs the numinios begining of Jungs self experiments – confrontation with unconciosness. This bachelor disertation is translation (from english to latvian) with introduction about Jungs ‘’Seven Sermons to the Dead.’’ Thesis statement: ‘’Seven Sermonst to the Dead’’ by Carl Gustav Jung shows his change of his view about presence of unconciosness in conciosness, from undesirable to desirable. From standpoit of this thesis ‘’Seven Sermons to the Dead’’ is researched in context of his works and commentaries about ‘’Seven Sermons to the Dead’’, the main focus in this work is on researching the meaning and it’s connection with psychology and the ideas inception of collective unconciosness and arhetypes. The goal is not to verify visions produced by method of ‘’Active Imagination’’. ‘’Seven Sermons to the Dead’’ isn’t widely researched. Only few commentaries about it is avaible. But in order to comprehend ideas of founder of Analytical Psychology and this works connection with roots of Jungs concepts, it is nececery to research this work. This bachelor disertation clarifies that ‘’Seven Sermons to the Dead’’ is point of refference in Jungs works where he makes change in his views about contents of unconciosness basing this statement on researched work it’s comentaries and on his academical works on psychology.
Seven Sermons to the Dead by C. G. Jung
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne