Soda samērīgums ar noziedzīgu nodarījumu Krimināllikuma 47. panta izpratnē - Smiltniece, Zane (Latvijas Universitāte, 2015)
Krimināllikuma 47. pantā ir noteikti atbildību mīkstinošie apstākļi, kuri tiek ņemti vērā soda noteikšanā. Konstatējot šos apstākļus, iespējams noteikt maigāku sodu Krimināllikuma Sevišķās daļas panta ietvaros, kā arī vainīgajai personai piemērot Krimināllikuma 49. un 55. pantu. Tiesām, sastādot nolēmumus, un prokuroram, sastādot priekšrakstu par sodu, ir rūpīgi jāizvērtē konstatēto atbildību mīkstinošo apstākļu daba un atbilstība likumdevēja gribai. Šobrīd spēkā esošais atbildību mīkstinošo apstākļu regulējums ir nepilnīgs un rada biežas, un nepamatotas interpretācijas iespējas, kas noved pie nesamērīga un netaisnīga soda mēra noteikšanas. Darba mērķis ir izpētīt Krimināllikuma 47. panta piemērošanu praksē un analizēt to, cik samērīgs sods tiek noteikts, ņemot vērā atbildību mīkstinošos apstākļus un salīdzināt teorētisko informāciju ar situācijām un problēmām praksē. Lai sasniegtu šo mērķi tiks analizētas Krimināllikuma normas un to pielietojums praksē, kā arī tiks sniegts problēmu risinājums, izstrādājot nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos. Autore darbā ir norādījusi uz konkrētām Krimināllikuma nepilnībām un sniegusi iespējamo risinājumu tām. Atslēgvārdi: atbildība, soda noteikšana, samērīgums, soda mērs, soda samazināšana, tiesa, vainīgā persona.

Article 47 of the Criminal Law sets out the mitigating circumstances which are taken into account in determining the penalty. Bearing these conditions it can be determined milder punishment by the Criminal Law Special Part Articles as well as to apply the guilty person Criminal Law Articles 49 and 55. Courts decisions and drawing up the prosecutor's injunction drawing has to be carefully considered. As well as the finding attenuating circumstances and compliance with the nature of the legislator's will. The current attenuating circumstances framework is incomplete and leads to frequent and unreasonable interpretation that leads to a disproportionate and unfair determination punishment. The aim of this work is to explore the application of Article 47 of the Criminal Law in practice and analyze it, how proportionate penalty is determined by taking into account the mitigating circumstances and compare the theoretical information with the situations and problems in practice. To achieve this goal the author analyzed Criminal law provisions and their application in practice, and solutions were given to problems, developing the necessary amendments to the legislation. The author has identified certain weaknesses in the Criminal Code and provided possible solutions to them. Keywords: liability, imposition of a sentence, proportionality, punishment, reduction of sentence, the court, the offender.
The proportionality of the penalty to the offense of criminal law within the meaning of the Article 47
Keywords: Juridiskā zinātne; atbildība; soda noteikšana; samērīgums; soda mērs; soda samazināšana