Krūts vēža pacientu dzīveskvalitāte pēc krūts amputācijas - Kaķerāne, Zanda (Latvijas Universitāte, 2014)
Gandrīz visā pasaulē biežākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm ir krūts vēzis un šī saslimstība pakāpeniski pieaug. Bakalaura darba tēma – Krūts vēža pacientu dzīves kvalitāte pēc krūts amputācijas. Darba mērķis bija pētīt krūts vēža pacientu dzīves kvalitāti pēc krūts amputācijas. Mērķa sasniegšanai tika izmantota kvalitatīvā fenomeloģiskā pētījuma metode, kurā pētniecības instruments bija pusstrukturēta intervija. Pētījumā piedalījās 10 krūts vēža pacientes pēc krūts amputācijas. Pētījuma rezultātā autore secināja, ka nav visaptverošas dzīves kvalitātes definīcijas, kas būtu piemērota visām dzīves situācijām. Sievietēm bija dažādas izjūtas gan par diagnozi, gan par sekām pēc operācijas, kas bija atkarīgs no izglītības līmeņa, sociālā statusa, ka arī dzīves vietas un vides, kurā sieviete mīt. Atslēgas vārdi : vēzis, krūts vēzis, dzīves kvalitāte, krūts amputācija jeb mastektomija

Almost in whole of the world the most often oncological disease for women is breast cancer and unfortunately this disease is gradually increasing. Bachelor thesis - Breast cancer patients quality of life after breast amputation. The goal was to research breast cancer patients quality of life after breast amputation, in order to complete the goal there was used qualitative fenomenological research method, in which the too for research was half structured interview. In the research participated ten breast cancer patients after breast amputation. In the result of research it was concluded, that the reis no universal definition of life quality, that would be appropriate for all life circumtances, women had different feelings both about the diagnosis and about the consequences of operations. It was dependent on the education level, social status, as the residence and environment, where the women is. Keywords: cancer, breast cancer, life quality, breast amputation or mastectomy.
Breast cancer patients` quality of life after breast amputation
Keywords: Medicīna