Juridisko personu piederības noteikšanas problēmas pārrobežu darījumos - Aksjonovs, Jevgēnijs (Latvijas Universitāte, 2008)
Dotā diplomdarbā autors, aprakstot juridisko personu piederības noteikšanas problēmas pārrobežu darījumos uzstāda darba mērķi - izpētīt juridisko personu piederības noteikšanas principus dažādās valstīs un salīdzīnāt tos, konstatējot šo principu pozitīvos un negatīvos aspektus. Darba mērķi autors sasniedz gan ņemot par pētīšanas pamatu gan jau esošās juridisko personu noteikšanas doktrīnas, gan normatīvo regulējumu, kas balstīts uz kādu no doktrinālajām pieejām, gan citus kritērijus, kuri var liecināt par juridiskās personas piederību pie kādas valsts, kā arī mēģinot rast risinājumus negatīvajām tendencēm. Darba gaitā autors noteic trīs galvenās problēmas: 1)konkrētā juridisko personu piederības noteikšanas kritērija izmantošana praksē ir ne vienmēr efektīvā; 2)praksē kritēriji nevar tikt izmantoti viens atsevišķi no cita; 3) gadījumos, kad starp kritērijiem rodas konflikts, ne vienmēr ir iespējams noteikt, kura kritērija izmantošanai ir priekšrocība konkrētajā situācijā. Kā arī darba gaitā autors dod risinājumus šādām problēmām: 1) konkrēta kritērija izmantošana atkarībā no situācijas un mērķa; 2) nepieciešamība paredzēt normatīvajos aktos to kāds kritērijs tiks izmantots gadījumā, ja sākotnēji izmantots kritērijs nevar tikt izmantots efektīvi vai vispār,; 3) vienošanās starp valstīm un citiem pārrobežu darījumu dalībniekiem par to, kādas tiesības tiks piemērotas kritēriju savstarpējo konfliktu gadījumos.

In the degree thesis named above, author while describing problems in the detection of belonging of the legal persons in the transboundary transactions, sets up a thesis goal – to explore the principles of the detection of belonging of the legal persons in the different countries and to compare those principles, with determination of those principles’ positive and negative aspects. Author achieves the thesis goal with taking as the research basics first of all, already existing doctrines of the detection of belonging of the legal persons, secondly – normative regulation based on one of the doctrinal approaches, thirdly – other criterions which allow determining the belonging of the concrete legal person to a particular country and finally - detection of belonging of the legal persons problems’ solutions which author gives during the course of his degree thesis. During the course of the thesis author names three main problems: 1) using of the concrete criterion in practice is not always effective enough; 2) in practice criterions cannot be used separately one from another; 3) in case there is a conflict between the criterions, it is not always possible to find out which one has the advantage. Also during the course of the thesis author gives the solutions to the mentioned problems: 1) it would be helpful if the criterions are used in dependence of the particular goal and the particularity of the concrete situation; 2) it would be helpful if the normative acts would contain the foresight on what criterion can be used if the criterion used originally cannot be used effectively or cannot be used at all; 3) it would be helpful if the international treaties and contracts between the different countries and other participants of such treaties and contracts would contain the foresight on what criterion should be used in case in case there is a conflict between the criterions.
Problems of the detection of the belonging of the legal persons in the transboundary transactions
Keywords: Tiesības