2-3 gadīgu bērnu runas attīstības sekmēšana rotaļās - Ārente, Lauma (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba temats: 2– 3 gadīgu bērnu runas attīstības sekmēšana rotaļās. Darba autore: Lauma Ārente Darba mērķis: izzināt 2– 3 gadīgu bērnu vārdu krājuma paplašināšanas iespējas rotaļās. Runa ir viena no svarīgākajām cilvēka prasmēm. Katram bērnam tā attīstās atšķirīgi– kādam ātrāk un vieglāk, bet kādam lēnāk. Tādēļ ieaugušajiem ir būtiski zināt un izprast, kā iespējams palīdzēt bērna runai attīstīties un pilnveidoties, veicot dažādus ikdienas vingrinājumus, kurus, bērnam nemanot, var iekļaut rotaļās.. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām- teorētiskās daļas un empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā tiek analizētas D. Dzinteres, D. Markus, I. Miltiņas, G. Svences, I. Stangaines u.c. autoru atziņas par valodu, runu un to nozīmi bērnu attīstībā un turpmākajā dzīvē. Tiek sniegts 2– 3 gadīgu bērnu attīstības un runas attīstības īpatnību raksturojums, kā arī analizēti šim vecumposmam sekmīgas runas attīstības nosacījumi. Empīriskajā daļā ir sniegts pētījuma metodoloģiskais raksturojums, izstrādāti kritēriji runas attīstības novērtēšanai. Pētāmās grupas bērnu runas vērtējums atspoguļots empīriskā pētījuma sākumā un beigās. Iegūtie rezultāti analizēti un atspoguļoti tabulās un diagrammās. Pētījuma beigās izdarīti secinājumi par to, kas ir būtiski bērnu runas attīstības sekmēšanai. Tiek sniegti ieteikumi, kas palīdzētu pedagoģiskajā darbībā sekmēt bērnu runas attīstību. Darba apjoms: 63 lpp, 6 pielikumi, 2 attēli, 7 tabulas un 41 literatūras avots. Atslēgas vārdi: runa, 2– 3 gadīgi bērni, rotaļa.

The theme of Bachelor work is: Promotion of 2-3 years old children’s speech development through games. Author of the work: Lauma Ārente. The objective of study: explore the possibilities of extending the 2-3years old children's vocabulary through the games. Speech is one of main human skills. Each child it develops differently – for somebody more quickly and easily, for other – slower. This is the reason why it is essentially for adults to know and understand how it is possible to help child’s speech to develop and improve by carrying out daily exercises, including them unnoticed in games. The Bachelor work consists of two parts – theoretical part and empirical part. Cognitions of authors D.Dzintara, D.Markus, I.Miltiņa, G.Svence, I.Stagaine et al. about language, speech and its meaning in children’s development and further life are analyzed within the theoretical part of Bachelor’s work. The specific features of the 2-3 years children’s development and development of speech are provided, as well as conditions of successful development of speech in mentioned age analyzed. The methodological characteristic of the survey and criteria of speech development evaluation are provided within the empirical part of the Bachelor’s work. The assessment of children's speech in the study group is reflected in the beginning and end of the empirical study. Obtained results are analyzed and reflected in tables and charts. Conclusions reached at the end of the study about what is essential for promoting the development of children's speech. Recommendations are made to help promote the development of child speech in teaching activities. The volume of Bachelor’s work: 63 pages, 6 attachments, 2 images, 7 tables and 41 sources of literature. Key words: speech, 2-3 years old children, game.
Promotion of 2-3 years old children`s speech development through games
Keywords: Skolas pedagoģija; Runa; 2– 3 gadīgi bērni; Rotaļa; Attīstība