Miega traucējumi, to izraisošie faktori un miega līdzekļu aprite Rīgas un Limbažu aptiekās - Dobržanska, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2009)
Miegs ir absolūti nepieciešams veselības un normāla fiziskā stāvokļa uzturēšanai, tāpēc miega traucējumi izraisa dažādas psihiskās un fiziskās slimības. Šī darba mērķis bija izanalizēt miega traucējumus un to izraisošos faktorus, veicot aptauju Rīgas 2. slimnīcas pacientus un darbiniekus, kā arī noskaidrot recepšu un bezrecepšu miega līdzekļu apriti Rīgas un Limbažu aptiekās. Aptaujā 43,69% no visiem cilvēkiem ziņoja par miega traucējumiem, kuru galvenie faktori bija stress un problēmas darbā. Turklāt slimnīcas darbinieki vairāk sūdzējās par miega traucējumiem un depresiju nekā pacienti. 2008. gadā Rīgas un Limbažu aptiekās visvairāk pārdotās recepšu miega zāles bija benzodiazepīni (BZD), tomēr Rīgā gada laikā palielinājās pārdoto BZD analogu daudzums. Bezrecepšu medikamentus pārdeva vairāk nekā recepšu medikamentus abās aptiekās.

Sleep is absolutely essential for health and well-being maintenance. The aim of the study was to analyze sleep disturbances and causing factors by questioning patients and workers of Riga City Hospital No. 2, as well as to find out the turnover of 2008 for prescription and non-prescription sedative drugs in two Latvian pharmacies in Riga and Limbazi. The results showed that 43.69% of all questioned people reported about sleep disorders, which main causing factors were stress and problems at work. Hospital workers had much higher sleep disorder and depression rate, comparing to patients. In 2008 in both pharmacies most popular prescription hypnotic drug group were benzodiazepines, although in Riga the amount of sold BZD analogues increased during a year. Non-prescription drugs were sold more than prescription drugs in both pharmacies.
Sleep disturbances, their causes, and the turnover of hypnotic drugs in pharmacies of Riga and Limbazi
Keywords: Farmācija