Elektroniskie pierādījumi kriminālprocesā - Mickevičs, Alvis (Latvijas Universitāte, 2022)
Straujiem soļiem attīstoties elektroniskās informācijas un tehnoloģijas jomai pasaulē arvien biežāk nākas saskarties ar elektroniskiem pierādījumiem kriminālprocesā. Latvijā elektroniskie pierādījumi kriminālprocesā nav nekāds jaunums un savu atzīšanu normatīvajos aktos guva 2005. gada 1. oktobrī, kad stājās spēkā Kriminālprocesa likums. Taču jau pagājušajā gadsimta 60. gados zinātne un prakse pieļāva to, ka pierādījums var būt fiksēts ne tikai tekstuālā formā, bet arī ar dažādu ierīču, aparātu un mašīnu palīdzību, kā arī foto, audio un video fiksāciju, jeb mūsdienu izpratnē – elektroniskie pierādījumi. Patreizējā situācijā Latvijas normatīvajos aktos, grūtākais aspekts ir nošķirt dokumentu no elektroniskā pierādījuma, kā arī tagad nav konkrētu prasību likumā, kā procesuāli būtu jāizņem šie elektroniskie pierādījumi. Pētījuma mērķis ir izpētīt un noteikt tieši kritērijus, pēc kuriem pierādījums būtu attiecināms pie elektroniskajiem, kā arī izpētīt tiesisko regulējumu nacionālā un Eiropas Saveinības līmenī. Aplūkot un salīdzināt citu valstu pieredzi un regulējumu darbā ar elektroniskiem pierādījumiem.

With the rapid development of electronic information and technology in the world, electronic evidence in criminal proceedings is increasingly encountered. In Latvia, electronic evidence in criminal proceedings is nothing new and gained its recognition in regulatory enactments on October 1, 2005, when the Criminal Procedure Law entered into force. However, already in the 1960s, science and practice allowed evidence to be recorded not only in textual form, but also through various devices, apparatus, and machines, as well as photo, audio, and video fixation, or in modern terms, electronic evidence. In the current situation in Latvian legislation, the most difficult aspect is to separate the document from the electronic evidence, and now there are no specific requirements in the law on how to remove this electronic evidence procedurally. The aim of the study is to investigate and determine the exact criteria according to which evidence should be applied to electronic ones, as well as to study the legal framework at the national and European level. View and compare other countries' experiences and regulations in dealing with electronic evidence.
Electronic evidence in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; elektorniskie pierādījumi; e-pierādījums; dokuments; elektroniskais dokuments