Reja Bredberija romāna “451 grāds pēc Fārenheita” personāžu vizuālo tēlu izstrāde - Rožāns, Rihards (Latvijas Universitāte, 2015)
Pēdējos gados ir strauji pieaugušas tehnoloģiskās iespējas, veidojot visdažādākos koncepta dizainus. Tādu jaunu programmu pieejamība kā, piemēram, Photoshop, sniedz jebkuram interesentam iespējas realizēt pat visfantastiskākās savas idejas ātri, efektīgi un foto-reālistiski. Darba mērķis ir noskaidrot zinātniskās fantastikas savienojamības iespējas koncepta dizainā. Teorētiskajā daļā apskatīta literatūra par zinātnisko fantastiku, Reja Bredberija daiļrade, kā arī Reja Bredberija 1953.gadā izdotais romāns “451 grāds pēc Fārenheita”, koncepta dizaina principi, process un metodes. Pētnieciskajā daļā kā darba izpētes objekts tika analizētas koncepta dizaina grāmatas, kas balstītas uz zinātnisko romānu vai stāstu bāzes. Praktiskajā daļā ir izstrādāti pieci pēc Reja Bredberija izdotā romāna “451 grāds pēc Fārenheita” personāži, un portfolio katalogs, kas ataino koncepta dizainu procesa daļas: skices ar zīmuli un tušu, digitālie gleznojumi, 3D un foto-reālistiska personāžu apstrāde.

In recent years there is a steep incline in technological possibilities creating concept design. With new software availability, like Photoshop, everyone gets a chance to execute their most ambitious visions in fast, effective and photorealistic manner. Bachelor's goal is to explore connection between science fiction and concept design. In theoretical part I review literature about science fiction and Ray Bradbury's part in it, emphasizing on his 1953. published novel "Fahrenheit 451", concept design principles, process and methods. In research part I analyse concept design books which are based on science fiction novels or stories. In practical part I design five characters based on Ray Bradbury's novel "Fahrenheit 451", and portfolio catalogue, which reflects concept design process parts: sketches with pencil and ink, digital paintings, 3D and photo-realistic character development.
Development of visual images of Ray Bradbury's novel's "Farenheit 451" characters
Keywords: Mākslas zinātne; 451 grāds pēc Fārenheita; Koncepta dizains; Zinātniskā fantastika; Rejs Bredberijs; Personāžu vizuālo tēlu izstrāde