Lietotāja rokasgrāmatu diskursa analīze - Krasnočuba, Samanta (Latvijas Universitāte, 2013)
Šis bakalaura darbs analīzē gramatiskās iezīmes bieži sastaptas lietotāju rokasgrāmatās. Petījuma mērķis bija izpētīt valodas metafunkcijas un to lingvistikās izpausmes līdzekļus lietotāju rokasgrāmatās. Pirma pētījuma daļa aplūko lingvistiskās teorijas par diskursa un diskursa analīzes jēdzieniem. Tā pēta teoriju par rakstisko diskursu, kontekstu, valodas funkcijām, nodrošinot tam salīdzinošu analīzi. Otrā pētījuma daļa nodrošina gramatisko īpatnību biežumu un to izmantošanas interpretāciju. Lai sasniegtu petījuma mērķi, diskursa analīzi kā metode tika izmantota. Pētījuma laikā tika atklāts, kā tekstuālā funkcija tiek uzsvērta ar kohēzijas līdzekļiem, tādiem kā aizstāšanu, atsauci un saikļiem. Bez tām, tekstuālā metafunkcija tika parādīta ar tādām retoriskām funkcijām kā instrukcija, apraksts un vizuāli – verbālās attiecības. Ideju veidojošā metafunkcija tiek paradīta ar laiku un aspektu, ciešamo kārtu, modalitāti un nosacījuma apstākļa vārdiem. Visbiežāk sastopami gramatiski līdzekļi starppersoniskās metafunkcijas veidošanā ir pavēles izteiksme un modalitāte. Atslēgu vārdi: diskursa analīze, lietotāju rokasgrāmatas, valodas funkcijas, retoriskās funkcijas, gramatiskās iezīmes.

The bachelor thesis analyses the frequent grammatical features presented in user manuals. The goal of the research was to investigate language metafunctions and the linguistic means of their manifestation traced in user manuals. The first part of the research deals with the linguistic theories concerning the notions of discourse and discourse analysis. It studies the theory on the written discourse, the context, language functions, providing a comparative analysis of them. The second part of the research provides the frequency of the grammatical pecularities and interpretation on their use. To accomplish the research goal, the discourse analysis as a method has been applied. During the research it was revealed that the textual function was traced by the cohesive devices, such as substitution, reference and conjunctions. Besides, the textual metafunction was presented by such rhetorical functions as instruction, descritpion and visual – verbal relatioships. The ideational language metafunction was manifested by tense and aspect, the passive voice, modality, adverbials of condition. The interpersonal language metafunction were perfomed by the imperative and modality. Key words: discourse analysis, user manuals, language functions, rhetorical functions, grammatical features.
Discourse Analysis of User Manuals
Keywords: Valodniecība